Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minden hatodik New York-i éhezik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint egymillió New York-i éhezik, vagy alultáplált - állítja egy amerikai jótékonysági szervezet, amely az ingyenkonyháknál mérte a sorban állók számát. Adataik szerint egy év alatt húsz százalékkal nőtt az igyen ételre szorulók száma.

New York a világ pénzügyi központja, de a városi Éhezés Ellenes Koalíció azzal a megdöbbentő adattal állt elő, hogy minden hatodik polgár olyan otthonban él, ahol nem biztosított a folyamatos élelmiszerellátás. A szervezet évente végez felmérést a város ingyenkonyháinál.

"Amikor lehűl a gazdaság, a szegények tüdőgyulladást kapnak"

Joel Berg, igazgató azt állítja, hogy egyre több dolgozó család, gyerek és idős folyamodik élelmiszersegélyért.

Mindez annak ellenére, hogy tavaly még stabilnak tűnt a gazdaság. A mostani gyengülés miatt nem csoda, hogy egyre hosszabbak a sorok - tette hozzá Berg, aki így jellemezte a helyzetet: "amikor lehül a gazdaság, a szegénysorban élők tudőgyulladást kapnak."

Az idén 20 százalékkal nőtt a sorbanállók száma, 2006-ban pedig 11 százalékkal.

Csökken a kormánytámogatás, drágább az élelmiszer

A koalíció a szövetségi kormányt is vádolja, mert az az idén csökkentette a támogatást és megvont több mint 5.000 tonna élelmiszersegélyt.

A felmérés szerint a New York-i segélyszervezetek közel kétharmada nem tudja kielégíteni az élelmiszerigényeket, így kénytelenek csökkenteni az adagokat és néha elküldeni az ételre várókat.

A sokkoló statisztikát még a csütörtöki Hálaadás - az egyik legnagyobb amerikai családi ünnep - előtt tették közzé, hogy ezzel méginkább felrázzák a közvéleményt.

A szegénysorban élők ugyanakkor úgynevezett élelmiszerkuponokra jogosultak. A Éhezés Ellenes Koalíció jelentéséből ugyanakkor az is kiderült, hogy a forráshiányt a növekvő élelmiszerárak is okozzák, továbbá az a tény, hogy az ételeket minél nagyobb tápértékkel akarják elkészíteni.

2007-ben a polgármesteri hivatal másfél millió dollárral javasolta növelni az ingyenkonyhák támogatását, ami körülbelül egy extra dollárt jelent évente a koalíció szerint éhező 1.3 millió ember számára.