Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megdöbbentő dolgokat tapasztalt az adóhivatalba besurranó újságíró

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is elképesztő a brit adóhivatalok biztonsága - állapította meg az egyik bulvárlap, amelynek újságírója néhány nappal a legújabb adatvesztési botrány kirobbanása után könnyedén besétált az egyik központ olyan részlegére is, ahol bizalmas adatokat kezelnek.

Nagy-Britanniában bocsánatot kért a miniszterelnök, lemondott az adóhivatal elnöke, sőt, a pénzügyminiszter széke is megingott azután, hogy kiderült: 25 millió adózó adata veszett el, miután az azokat tartalmazó CD-ket egyszerű postai küldeményként adta fel egy alkalmazott, de a küldemény azóta sem érkezett meg a címzetthez.

A Sun című bulvárlap egy újságírója a botrány kellős közepén tesztelte az adóhivatal biztonsági rendszerét, és megdöbbentő dolgokat tapasztalt. Rövid idő alatt elérte, hogy egy-két adat megadásával kapjon egy kitűzhető műanyag kártyát, amellyel szinte az egész épületet bejárhatta.

Az épületbe bejutva pedig már lehetősége volt arra, hogy belenézzen olyan aktákba, amelyek bizalmas információkat tartalmaztak. Benyitott egy helyiségbe, amelynek új szekrényei hivatalos dokumentumokkal voltak tele. Eközben egyetlen biztonsági ember sem kérdezte meg tőle, hogy milyen minőségben sétálgat a 34 emeletes, modern irodaházban.

Belépéskor mindössze a nevét kérdezték meg, valamint azt, hogy kinek dolgozik, illetve, hogy az adóhivatal mely részlegét keresi fel, és mikor lépett be az épületbe. Nem sokkal később már egy széles folyosón találta magát, ahonnan elindulva bejárhatta az egész épületet.

A történet pikantériája, hogy az épületben sétálva többször is alkalmazottak csoportjaival találkozott, akik általában az adatvesztési botrányról beszéltek, és arról, hogy mindez mekkora szégyenbe hozta a hivatalt. Eközben szóba került az is, milyen fejletlen a hivatal biztonsági rendszere.