Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormányfő félelmei: \"A terroristák bárhol, bármikor lecsaphatnak\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan bejelenti a brit miniszterelnök, hogy milyen biztonsági tervek készülnek a közterületek, valamint forgalmas épületek és csomópontok védelmére, miután két vizsgálat is foglalkozott a kérdéssel. Gordon Brown már figyelmeztetett: a terroristák bárhol lecsaphatnak.

A terroristák bárhol és bárhonnan támadást intézhetnek a szigetországban - közölte a brit kormányfő.

Gordon Brown a The Sun című brit bulvárlapban kifejtette: a terroristák újabb és újabb eszközöket alkalmaznak, hogy embereket öljenek, ezért újabb módszerekkel kell felvenni a harcot velük, hogy szavatolni lehessen a biztonságot.

A brit miniszterelnök azt követően beszélt erről, hogy megkapott két jelentést, amelyek az ország biztonságának mértékét elemezték.

A brit kormány nemzetbiztonsági szakminisztere, Lord Alan West készítette el azt a jelentést, amelyben azt elemzi, miként lehetne erősíteni a sok embert vonzó területek és épületek, például a sportesemények, a bevásárlóközpontok, továbbá a tömegközlekedési eszközök és csomópontok védelmét. A brit királyi haditengerészet volt főparancsnokát a nyáron meghiúsított glasgow-i és londoni merényletek után bízták meg a vizsgálat elkészítésével.

A jelentésben a tárcavezető megnevezi azokat a területeket, amelyek esetében mindenképp fokozni kell a védelmi szintet. A biztonsági intézkedések ugyanakkor nem zavarhatják meg az emberek mindennapi életét.

Lord West felhívja a figyelmet, hogy az új épületek tervezésénél a terrorellenes sajátosságokat is figyelembe kell venni.

A jelentést annak nemzetbiztonsági jelentősége miatt teljes egészében nem hozzák nyilvánosságra, de a legfontosabb megállapításokat szerdán ismertetik Nagy-Britanniában.

Egy másik kormánytanulmány azt vizsgálta, szigorítani kell-e, és ha igen, milyen módszerekkel Nagy-Britannia határvédelmét.