eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Madeleine-ügy: végzetes hibák sorozata

A portugál rendőrök egy sor esélyt elmulasztottak arra, hogy megtalálják a május elején eltűnt Madeleine McCannt - állítja öt brit bűnügyi nyomozó is, miközben a vizsgálat ismét a kislány édesanyjára koncentrál. A nyomozók megpróbálják percről-percre rekonstruálni az asszony minden egyes lépését - különösen azt a másfél órát, amelyet szerintük az anya egyedül töltött a gyermekeivel a családi apartmanban.

Madeleine 168 napja tűnt el, de a nyilvánosság azóta is nagyon keveset tud a nyomozás állásáról.

Mivel a portugál törvények szerint a rendőrség és a gyanúsítottak - a kislány szülei és Robert Murat - nem nyilatkozhatnak, a sajtó kiszivárogtatásokra és saját összeesküvés elméleteire kénytelen támaszkodni.

Az egyik brit televízió, a Channel 4 ezért öt brit szakértőt küldött Praia da Luzba - az öt nyomozónak összesen 134 éves tapasztalata van a legsúlyosabb bűnügyek - emberrablás, gyilkosság és pedofília - vizsgálatában.

A dolguk az volt, hogy rávilágítsanak az összes ellentmondásra, és megvizsgálják, miként végezték a portugál rendőrök a nyombiztosítást, megfelelően kutattak-e az esetleges emberrabló után, és jogosan vádolják-e a szülőket.

Három teória - és a válaszok

Három teória létezik arról, hogyan tűnhetett el Madeleine. Az első: elkóborolhatott-e maga a gyerek? A második: valaki elrabolta. A harmadik: történhetett-e vele valami az apartmanban?

Az első lehetőséget talán a legegyszerűbb kizárni; David Canter, aki a nyomozati pszichológia professzora a Liverpooli Egyetemen, úgy véli: ha a kislány felébredt, és elindult volna valahova azon az éjszakán, nem jutott volna messzire.

Nyilván a medence irányába indult volna, amelynek közelében a szülei vacsoráztak. A környék egyébként is ki volt világítva, egy felnőttnek hamar feltűnt volna a magányosan bolyongó kicsi, és a segítségére sietett volna.

A második lehetőség kizárása már bonyolultabb. Az anya, amikor rájött, hogy nincs meg a gyerek, azonnal erre a lehetőségre gondolt, hiszen azt kiáltozta: "Elrabolták!"

Két szemtanú is beszámolt arról, hogy az apa, Gerry McCann azon a végzetes éjszakán azt állította: valaki a redőny betörésével jutott be a gyerekszobába.

Miért éppen Madeleine?

A szakértők azonban óvatosabbak. Senki nem kérdezte meg eddig a szülőktől, miért Madeleine lett volna a célpont - hangsúlyozták. Nem tudnak válaszolni arra a kérdésre, milyen ember választotta volna áldozatul a négyéves kislányt, aki egy kétéves ikerpár mellett alszik.

Canter szerint egy "hivatásos" gyermekrabló banda sosem vadászik olyan helyen, mint Praia da Luz, ahol "túl sok a felnőtt".

"Sajnos, millió sokkal könnyebb célpont van Kelet-Európában. A Madeleine-hez hasonló szőke gyerekkel tele vannak a horvátországi árvaházak " - tette hozzá magyarázatképpen a professzor.

Akkor egy pedofilról lenne szó, akit nem érdekelnek a kétévesek? Dave Barclay professzor szerint, aki vezető törvényszéki szakértő, és az elmúlt hat évben 215 "halott" gyilkossági ügyön dolgozott, az Ocean Club a "perverzek paradicsoma".Az apartmanok többsége ugyanis a medencére nyílik, vagyis a szobákból bárki nyugodtan figyelheti a kicsiket. Portugáliában rengeteg a pedofil, és nem szokatlan a fiatalkorúakkal folytatott nemi kapcsolat.

A törvények már a 13 évesek számára is megengedik a szexuális kapcsolatot, ha azt mindkét fél akarja, és felek azonos korúak.

A gyermekmolesztálók ráadásul gyakran nem kapnak börtönbüntetést, csak a bántalmazottat veszik állami gondozásba.

Pedofilnak túl fiatal, "csecsemőpótléknak" túl öreg

Ha nem gyermekrabló vagy pedofil, akkor ki rabolhatta el Madeleine-t? Egy elkeseredett anya aligha, aki esetleg saját halott gyermekét akarta volna "kicserélni" vele - ehhez ugyanis túl "öreg".

A rablás szempontjából egyébként is a "legrosszabb" kor a négy év, állítja David Canter; a gyerek ilyenkor túl fiatal a legtöbb pedofilnak, de túl öreg "csecsemőpótléknak".

Ha az első két lehetőséget kizárjuk, marad a harmadik: a szülőknek van valami közük a gyerek eltűnéséhez. Ezt a lehetőséget veszi egyre komolyabban a portugál rendőrség is szeptember óta.

A statisztikák is ezt a lehetőséget támasztják alá. "Mindig a család az első, amelyet vizsgálni kell. Négy gyermekből háromnak a haláláért a szülők a felelősek" - hangsúlyozta Chris Stevenson főfelügyelő, a szakértői csoport vezetője.

Mindig a szülők az első számú gyanúsítottak

Nagy-Britanniában először a családtagokat kérdezik ki ilyen esetben, és megvizsgálják, hogy a helyszínen talált nyomok alátámasztják-e a vallomásukat.

A brit szakértők szerint a Madeleine-ügyben a rendőrség túlságosan későn kezdtek a törvényszéki szakértőkre támaszkodni - és ez volt az egyik legsúlyosabb hibájuk.

Barclay professzor szerint az apartmant azonnal le kellett volna zárni és alaposan átvizsgálni.

A spekulációk az apartmanban és a bérelt autóban talált DNS-ről "érdekesek", de valószínűleg nem érnek többek - hangsúlyozta a törvényszéki szakértő.Mivel bizonyított, hogy Madeleine elesett és megsértette a térdét az apartmanban, nem lenne csoda, ha megtalálták volna a DNS-ét a szobában és a ruháin - ezek közvetítésével pedig más tárgyakra is átkerülhetett.

Különösen szkeptikus azt illetően, valóban testnedvekből származó maradványokat talált a rendőrség a kislány eltűnése után 25 nappal bérelt Renault-ban. Következtetést azonban csak akkor lehet majd levonni, ha megvannak a végleges eredmények.

Felhívták az figyelmet az időtényező fontosságára is. Az eltűnés utáni egy óra a legfontosabb; ez az "arany óra", amely alatt a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy egy gyereket még élve megtalálnak.

Keresték a csatornában?


Az esélyek ezután folyamatosan csökkennek. A keresőket ráadásul katonai pontossággal kell kioktatni és megszervezni - erősen kétségesnek tartják, hogy ez Madeleine esetében megtörtént volna.

Kate McCann 10:10-kor riasztotta a barátokat - akik a helybeliekkel együtt azonnal elkezdték a keresést a környező utcákon, házakban és a strandon. De mennyire értettek ezek az emberek a kereséshez?

Ennek a szakértője Gary Lig, aki a West Yorkshire-i rendőrség tagjaként száznál több kutatásban vett részt.

"Még a kiképzett rendőrtisztek is elnézhetnek kulcsfontosságú nyomokat. Volt olyan eset, hogy háromszor-négyszer átkutattunk egy épületet, mire megtaláltuk a holttestet" - jelentette ki.

A helyszínen tudta meg például, hogy Praia da Luz alatt hatalmas szennyvízcsatorna-rendszer fut végig.

Vajon ezt átkutatták? - tette fel a kérdést, amelyre a helyi rendőrség nem volt hajlandó válaszolni.

És a szemetes konténerekben?

Szemtanúk szerint a rendőrök elég nagyvonalúan kutatták át a városban található hatalmas szemetes konténereket is.

"Láttam, ahogy a rendőrök keresik Madeleine-t, de azt nem, hogy belénéznek a konténerekbe. Nem hinném, hogy mindegyiket átkutatták volna" - állítja az üdülőhelyen dolgozó egyik dadus, Charlotte Pennington.

Ami még hihetetlenebb volt a brit szakértőknek, az az volt, hogy a szemetes konténereket a szokásos módon ürítették Madeleine eltűnése után - és nincs jele annak sem, hogy átkutatták volna a szemétlerakókat. Ezzel a gondatlansággal kulcsfontosságú nyomokat semmisíthettek meg.

A portugál rendőrség nem volt felkészülve sem a gyors cselekvésre, sem a médiaérdeklődésre, amely az ügyet azóta is övezi.

Az országban mindössze két gyermekrablási ügy volt az elmúlt 15 évben, mégsem vették igénybe a britek segítségét, akik pedig sokkal tapasztaltabbak ezen a téren, és sokat tanultak azokból a sajnálatos hibákból, amelyeket a nyomozások során elkövettek.

A kislány eltűnése óta 168 nap telt el, de ahelyett, hogy egyre többet tudnánk arról, mi történt - egyre kevesebbet tudunk. S ami a legrosszabb: talán soha nem derül ki, mi történt a kislánnyal.

A négy szakértő ma este számol be tapasztalatairól a televízióban.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×