eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kéksapkások védik a civileket és a segélyszállítmányt Darfúrban

A világ legnagyobb létszámú békefenntartó erejének létrehozásáról döntött az ENSZ. A Biztonsági Tanács szavazásán jóváhagyták 26 ezer békefenntartó katona és rendőr kivezénylését Szudán polgárháború sújtotta Darfúr tartományába.

20 ezer katona és hatezer rendőr megy Darfúrba, döntött egyhangú szavazással az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden éjszaka.

A javaslat szerint - amelyet még a Szudánnal szemben óvatosabb bánásmódot szorgalmazó Kína is támogatatott - egy közös ENSZ-afrikai uniós erő vonul be a nyugat-szudáni tartományba. Ez azt jelenti, hogy jelentősen megerősítik a már most a körülbelül Franciaországgal megegyező méretű területen szolgáló, de korlátozott mandátumú, és ezért gyakorlatilag tehetetlen, mindössze 7000 fős AU haderőt.

Az ENSZ-határozat értelmében - a világszervezet alapokmányának 7. cikkelyére hivatkozva - az UNAMID néven felálló erő megteheti a "szükséges lépéseket a stabilitás biztosítására".

Megakadályozzák a támadásokat


Ez azt jelenti, hogy például megakadályozhatja a szudáni kormány által támogatott arab dzsandzsavíd milíciák támadásait a főleg fekete civilek ellen, és a békefenntartók védelmet biztosíthatnak a humanitárius szállítmányoknak is.

Előzőleg Szudán "gorombának" nevezte a határozati javaslat Nagy-Britannia és Franciaország által benyújtott korábbi változatát, Kína pedig azt mondta, hogy azt újra kell tárgyalni. A mostani, módosított szöveg azonban ellenszavazat nélkül ment át a Biztonsági Tanácsban, Szudán is elfogadta, és Kína sem tartózkodott.

"Történelmi és példa nélküli"

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár "történelminek és példa nélkül állónak" nevezte a leendő missziót. A brit ENSZ-nagykövet ugyanakkor azt mondta: egymagában egy békeerőről szóló szavazás még nem fog életeket megmenteni. A nyugati hatalmak pedig az együttműködés elmaradása esetén továbbra is szankciókkal fenyegetik Szudánt.

A tervek szerint az úgynevezett "hibrid erő" az év végére áll össze, de valószínűleg csak 2008-ra fejeződik be a telepítése.

A darfúri konfliktusban több mint 200 ezer ember halt meg az elmúlt négy évben, és két millióan menekültek el otthonukból. A lázadók és az arab milíciák összecsapásainak egyik oka a termőterületekhez és legelőkhöz való hozzáférés, de fennáll annak a veszély is, hogy harcokba egyre jobban belesodródik a szomszédos Csád és a Közép Afrikai Köztársaság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×