eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Sikeres volt az egészségügy magánosítása Csehországban"

Sikeres volt az egészségügy magánosítása Csehországban - állítja Ludek Rubás, volt cseh polgári demokrata egészségügyminiszter (1995-1998), a közép-csehországi Kolín kórházának igazgatója.

Az 1992-1993-ban elindított magánosítási folyamat másfél évtizede alatt a korábbi kommunista éra monolit állami egészségügyi rendszere Csehországban pluralista közegészségügyi rendszerré alakult át, amelyben a magántulajdonosoknak és a magánüzemeltetőknek egyértelműen domináns szerepük van - írta Rubás a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilapban. Állításait az egészségügyi statisztikai hivatal (UZIS)adataival támasztja alá.

Az UZIS kimutatása szerint 2006 végén Csehországban 27 540 egészségügyi központ, illetve intézmény volt. Ebből mindössze 257 volt teljes mértékben állami, 241 a régiók, míg 189 a települések tulajdonában volt, a maradék 26 853 központ magántulajdonban. Ezek többségét háziorvosi rendelők, szakorvosi rendelők, illetve gyógyszertárak teszik ki.

Rubás szerint az egészségügyi intézmények privatizációja során a legnagyobb indulatokat mindig a kórházak váltották ki. Ez gyakorlatilag minden parlamenti választáskor a legfőbb kampánytémák közé tartozott. A magánosítás ellenzői az orvosi ellátás rosszabbodását jósolták, de ez nem következett be.

A jelenleg működő 169 kórházból a legnagyobb csoportot - 58 intézmény - a magánkézben lévő kórházak alkotják, amelyek száma a regionális és a települési intézmények rovására gyorsan emelkedik. Az állam kezében teljes mértékben már csak 21 kórház van, míg a városok további 21 kórház tulajdonosai.

Az egészségügyi ellátás spektrumának szélessége szempontjából az első helyen a regionális kórházak vannak, míg a magánkórházak a második helyen állnak. Ami a gazdálkodás hatékonyságát illeti, ezen a téren messze a magánkórházak vezetnek - állítja a volt polgári demokrata miniszter.

Sehol sem történt meg, hogy a magánkórházak csak a fizetős betegekkel foglalkoznának, az egészségbiztosítós betegek rovására, ahogy ezzel néhányan korábban riogattak.

Az egészségügyi intézmények magánosítása mára már átlépett egy határvonalat, s egyre inkább ezt a formát választják a regionális és a városi önkormányzatok. Az elmúlt másfél évtized tapasztalata azt mutatja, hogy a magánkézben lévő intézmények hatékonyabban gazdálkodnak, és gyorsabban igazodnak a változó szükségletekhez - szögezte le a volt miniszte

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×