eur:
389.73
usd:
362.12
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fagyos légkör: jövőre távozó elnökök randevúznak

Egy hónapon belül kétszer is találkozik az amerikai és az orosz elnök. Először a G8-ak németországi csúcstalálkozóján június elején. Az orosz elnök júliusban a tengerentúlra látogat, hogy ismét amerikai kollégájával egyeztessen a rakétavédelmi tervekről, Koszovóról és az iráni atomprogramról.

A hidegháború óta nem volt ilyen fagyos a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között. Elemzők szerint ezért is rendkívül fontos, hogy egy hónap alatt kétszer is találkozik egymással Vlagyimír Putyin és George Bush.

A két politikus először a jövő héten, a németországi G8 csúcstalálkozón tárgyalhat egymással. Alig egy hónappal később pedig Amerikába utazik az orosz vezető.

Több kényes kérdés is beárnyékolja a kapcsolatokat. Moszkva azt sérelmezi, hogy az érdekszférájába tartozó országok területén egyre aktívabb Amerika és Oroszország egyre nehezebben nyeli le a NATO további bővítéséről szóló terveket.

Komoly feszültségforrás az Európába telepíteni tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer. Noha Washington azt hangsúlyozza, hogy a fegyverek az úgynevezett "lator államok", mint amilyen Észak-Korea vagy Irán esetleges nukleáris támadását hivatott kivédeni, Moszkva saját magát érzi fenyegetve.

Korábban a Kreml bejelentette: nem hagyja válaszlépés nélkül az európai rakétatelepítést.

A két állam másként látja Irán nukleáris programját: Amerika szerint Teherán bombát akar gyártani, Oroszország viszont segédkezik a nukleáris erőmű építésében is.

Homlokegyenest más álláspontot képvisel Bush és Putyin Koszovó ügyében: előbbi függetlenséget adna a névleg Szerbiához tartozó, nyolc éve ENSZ-felügyelet alatt álló tartománynak, utóbbi viszont hallani sem akar erről egyelőre.

Szintén érzékeny téma az energiapolitika: Washington többször is bírálta Moszkvát, amiért politikai céljai megvalósításához a gáz- és olajszállításokat is igénybe veszi.

Amerika érdekelt a Nabucco vezeték megépítésében: ez a rendszer Közép-Ázsiából szállítana gázt Nyugat-Európába.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy kútba esett a terv: Moszkva ugyanis elfordította ettől a kezdeményezéstől a legtöbb érintett országot. A Kreml alternatívája a Nabuccóra a Kék Áramlat nevet viseli.

Szakértők szerint kérdés, hogy a vitás pontokban sikerül-e előrelépni. Hiszen mindkét politikus elnökségének utolsó évét tölti: az oroszok és az amerikaiak is jövőre választanak új vezetőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×