eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Amerika szerint lassú hatalomátadás zajlik Kubában

Az amerikai külügyminisztérium államtitkára az InfoRádió kérdésére kizárta annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok katonailag is beavatkozzon Kubában. A politikus szerint a szigetország változások előtt áll, és a kubaiak feladata, hogy a jövőjükről döntsenek.

Lassú hatalomátadásnak lehetünk szemtanúi Kubában - vélekedett az amerikai külügyminisztérium államtitkára.

Thomas Shannon a néhány magyar újságírónak rendezett műholdas videokonferencián azt mondta: mivel a szigetország elnöke, Fidel Castro nemrég súlyos betegségen esett át, és betöltötte 80. életévét, át kell adnia a hatalmat, hiszen nem tudja egyedül ellátni a mindennapi teendőket. A politikus szerint nem valakire, hanem az állami szervekre ruházza át a vezetést Castro.

Az államtitkár szerint eljött az ideje annak, hogy Kubában meginduljanak a demokratikus és politikai változások. Mint Thomas Shanonn fogalmazott: a nemzetközi közösségnek is ezt kell támogatnia.

A nyitásnak Washington szerint négy ismérve van: a politikai foglyok szabadon bocsátása, az emberi jogok teljes mértékű tiszteletben tartása, az államiság független intézményei, valamint szabad és átlátható választások. Thomas Shannon fontosnak nevezte, hogy Kuba is integrálódjon az észak- és dél-amerikai demokratikus államok sorába.

Nem lesz beavatkozás

Az InfoRádió kérdésére, hogy elképzelhető-e egy amerikai katonai akció Kuba ellen, vagy bármilyen katonai jelenlét Kubában, Thomas Shannon nemmel felelt.

"Nem lehet kívülről ráerőltetni Kubára a megoldást. A kubaiaknak kell dönteniük a saját sorsukról, a mi feladatunk az, hogy olyan környezetet teremtsünk, amelyben a kubaiak szabadon dönthetnek jövőjükről" - fogalmazott az államtitkár.

Thomas Shanon úgy vélte: a kubai rendszerváltáshoz segítséget nyújthatnak a volt kelet-közép-európai szocialista országok is.

Kubára augusztus elején figyelt föl ismét a világ, amikor Fidel Castro elnök rövid időre minden hatalmát öccsére ruházta át. Ekkor megindultak a találgatások, ki veheti át a hatalmat a szigetországban Castro után.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×