eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Amerika szerint lassú hatalomátadás zajlik Kubában

Az amerikai külügyminisztérium államtitkára az InfoRádió kérdésére kizárta annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok katonailag is beavatkozzon Kubában. A politikus szerint a szigetország változások előtt áll, és a kubaiak feladata, hogy a jövőjükről döntsenek.

Lassú hatalomátadásnak lehetünk szemtanúi Kubában - vélekedett az amerikai külügyminisztérium államtitkára.

Thomas Shannon a néhány magyar újságírónak rendezett műholdas videokonferencián azt mondta: mivel a szigetország elnöke, Fidel Castro nemrég súlyos betegségen esett át, és betöltötte 80. életévét, át kell adnia a hatalmat, hiszen nem tudja egyedül ellátni a mindennapi teendőket. A politikus szerint nem valakire, hanem az állami szervekre ruházza át a vezetést Castro.

Az államtitkár szerint eljött az ideje annak, hogy Kubában meginduljanak a demokratikus és politikai változások. Mint Thomas Shanonn fogalmazott: a nemzetközi közösségnek is ezt kell támogatnia.

A nyitásnak Washington szerint négy ismérve van: a politikai foglyok szabadon bocsátása, az emberi jogok teljes mértékű tiszteletben tartása, az államiság független intézményei, valamint szabad és átlátható választások. Thomas Shannon fontosnak nevezte, hogy Kuba is integrálódjon az észak- és dél-amerikai demokratikus államok sorába.

Nem lesz beavatkozás

Az InfoRádió kérdésére, hogy elképzelhető-e egy amerikai katonai akció Kuba ellen, vagy bármilyen katonai jelenlét Kubában, Thomas Shannon nemmel felelt.

"Nem lehet kívülről ráerőltetni Kubára a megoldást. A kubaiaknak kell dönteniük a saját sorsukról, a mi feladatunk az, hogy olyan környezetet teremtsünk, amelyben a kubaiak szabadon dönthetnek jövőjükről" - fogalmazott az államtitkár.

Thomas Shanon úgy vélte: a kubai rendszerváltáshoz segítséget nyújthatnak a volt kelet-közép-európai szocialista országok is.

Kubára augusztus elején figyelt föl ismét a világ, amikor Fidel Castro elnök rövid időre minden hatalmát öccsére ruházta át. Ekkor megindultak a találgatások, ki veheti át a hatalmat a szigetországban Castro után.

Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×