eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Megállították az órát, George Clooney pedig kampányol

Tovább tárgyalhatnak a felek a világ egyik legnagyobb humanitárius válságát okozó darfúri harcok beszüntetéséről. Közben az Egyesült Államokban tömegtüntetéseket tartottak a konfliktus lezárását követelve.

Salim Ahmed Salim, az Afrikai Unió főtárgyalója (akinek neve békét jelent) közölte, hogy a határidő lejárta miatt megállítják az órát és a szudáni kormány és a lázadók további 48 órát kapnak a megállapodásra.

Darfúrba csak nehezen jutnak be a külföldi tudósítók, így világ jobbára nem szembesül a helyi fekete lakosság és a kormánypárti arab milíciák ellentétével. A tartományban 2003-ban kirobbant konfliktusban eddig kétszázezer ember halt meg, és kétmillióan menekültek el otthonukból.

A jelenlegi béketerv értelmében lefegyvereznék az úgynevezett dzsandavíd arab csoportokat, a lázadók csapatait pedig beolvasztanák a szudáni hadseregbe.

A szudáni kormány vasárnap este közölte, hogy elfogadja a 85 oldalas béketervet, a lázadó csoportok azonban nem egységesek. Sokan aggódnak soraikban amiatt, hogy először le kellene tenniük a fegyvert és csak ezek után válhatnának a szudáni hadsereg tagjaivá.

Clooney a darfúri békéért kampányol

George Clooney, hollywoodi sztár az egyik ilyen tüntetésen "a 21. század első népirtásának" nevezte azt, ami a szudáni tartományban zajlik. Ha elfordulunk, akkor egy egész nemzedék eltűnik - mondta.

A darfúri régióban kezd látogatást az ENSZ legmagasabb rangú emberi jogi illetékese, Louise Arbour.

A tartományban az Afrikai Unió hétezer katonája próbálja fenntartani a békét, de eddig nem sikerült megfékeznie az erőszakot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×