INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

London hajlandó nagyobb mértékben csökkenteni a neki járó visszatérítést

Infostart

Nagy-Britannia kész elfogadni, hogy az Európai Unió következő hétéves költségvetési időszakában 10,5 milliárd euróval csökkenjen a Londonnak járó visszatérítés összege - közölték diplomaták Brüsszelben.

A legutóbbi tervezetben a britek még csak 8 milliárd eurós mérséklést tartottak elfogadhatónak.

Nagy-Britannia az új javaslatban 862,5 milliárd eurós költségvetési kerettel áll elő - közölte egy európai uniós diplomata.

Ez pontosan annyival - 13,2 milliárd euróval – haladja meg a szerdai keretszámot, mint amekkora emelésre a német kancellár tett javaslatot.

Tony Blair brit miniszterelnök tisztességesnek és ésszerűnek tartja a javaslatot. Az előterjesztés fő elemeként az új tagállamok gazdasági és szociális fejlődésének "kellő mértékű" támogatását nevezte meg.

A francia elnök derűlátóan nyilatkozott a megegyezés lehetőségéről. Jacques Chirac szerint ennek alapja egy francia-német terv lenne, amelynek keretében 2013-ig fokozatosan megszűnne a briteknek járó költségvetési visszatérítés.

A magyar miniszterelnök délután azt mondta, hogy fokozatosan csökken az uniós keretköltségvetésre vonatkozó brit javaslatot elutasító tagállamok száma, de Magyarország még jelentős előrehaladást remél az esti egyeztetéseken.

Gyurcsány Ferenc akkor úgy vélekedett, hogy „vannak előrelépésre utaló jelek”. Hozzátette: a magyar delegáció elhalasztotta a hazautazást.

Az uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter is azt mondta, hogy érzékelhető az elmozdulás a Magyarország számára fontos ügyekben az uniós keretköltségvetésről szóló brüsszeli tárgyalásokon.

Baráth Etele az InfoRádióban emlékeztetett: a kormány azt szeretné elérni, hogy nagyobb legyen a költségvetés, több pénz jusson az új tagállamoknak és a felhasználás szabályai rugalmasabbak legyenek.

Kapcsolódó hang

Baráth Etele brüsszeli nyilatkozata
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018