eur:
391.04
usd:
366.99
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Csomagolásra váró füstölt, kötözött sonkák a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. bicskei húsfeldolgozó üzemében 2014. április 1-jén.
Nyitókép: MTI/Beliczay László

Húsvéti sonka: az olcsóbb nem véletlenül olcsóbb

Évente átlagosan 21 milliárd forintot költenek a magyarok húsvéti sonkára és más füstölt hústermékekre – mondta az InfoRádióban a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára.

A 2023-as GfK-adatok alapján a hárommilió magyar háztartás kicsit több mint 21 milliárd forint értékben vásárolt a március–áprilisi időszakban húsvéti húskészítményeket, illetve sonkákat; ez kicsivel több mint 6800 tonna sonkát jelent, ami háztartásonként 2,3 kilogrammot tett ki, körülbelül 7200 forint értékben a múlt évben – ismertette az InfoRádióban Mostisch Martina.

A húsvétkor megvásárolt sonka és füstölt húsok mennyisége az éves volumen 41 százalékát tette ki, ami elég jelentős; tavaly az átlagos ár kilogrammonként egy picivel több volt mint 3100 forint – tette hozzá.

Korábban, a válságot megelőzően megfigyelhető volt, hogy a vásárlók nem sajnálták a pénzt a prémium termékekre. "Múlt évben, köszönhetően a rekordméretű inflációnak, ezen belül is az élelmiszer-inflációnak,

nagy általánosságban a fogyasztás sajnos a gyengébb minőségű termékek irányába tolódott"

– mondta el a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára.

„Mi nagyon reménykedünk, hogy ez a húsvéti asztalnál nem lesz megfigyelhető” – tette hozzá. Bár a 2024-es fogyasztási adatok még váratnak magukra, hiszen a boltok sem nagyon kezdték el a húsvéti termékek akciózását, tavaly kevesebb volt a fogyasztás, miután lényegesen többe került egy családnak a sonka.

A szakértő arra is kitért, hogy a sonkák esetében az olcsóbb kilogrammonkénti ár döntően gyengébb minőséget jelent, egy gyorspácolt terméket takar, ami annyit tesz, hogy egy maximum 25 százalékos páclébevitelt történt a terméknél, míg egy hagyományos érlelésű/füstölésű sonka – vagy egy hagyományos parasztsonka – egészen másképp készül. Időigényesebb, szárazon pácolják, nincs páclébevitel, és emiatt drágább is – magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×