eur:
390.23
usd:
365.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Sign a house sale agreement
Nyitókép: xijian/Getty Images

Elemzés: a gödör aljára ért a lakáshitelpiac

A magyarországi Erste teljes lakossági hitelállománya három százalékkal nőtt éves összevetésben, az új kihelyezések értéke azonban az idei első negyedévben több mint 32,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ennek hátterében elsősorban a jelzáloghitelek iránti kereslet visszaesése áll – mondta Harmati László, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az Erste már tavaly év végén érzékelte, hogy – válságév lévén – a lakáshitelpiac le fog állni, most már azt is látják, milyen mértékű a visszaesés. "50-60 százalékos visszaesést vártunk, amit az első negyedéves folyósítási adatok be is igazoltak, 50 százalékot meghaladó visszaesés volt" – szögezte le az InfoRádióban Harmati László, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Azonban azt is várják, hogy ez a mélypont, mostantól csak jobb negyedévek jönnek már idén, éves szinten azonban lehet, hogy 1200 milliárd forint helyett "csak" 500 milliárdot fognak tudni kihelyezni úgy, hogy még a babaváró is "támasztja" a konstrukciót.

S mivel a bankszektor – megfogalmazása szerint – "tükre a reálfolyamatoknak", Harmati László várakozása szerint a befektetői kereslet is eltűnik, és a háztartások is óvatosabbak a beruházások terén. De volt már ilyen visszaesés korábban is.

A folyamat hűti a lakáspiacot is, de Harmati László nem számít jelentős árcsökkenésre, mert most magas az infláció Magyarországon, de "2023 lesz a mélypont, és 2024-ben már egyértelműen kamat- és inflációcsökkenéssel együtti növekedést" vár.

Érdekesebb tendenciának tartja azonban, hogy

a személyi kölcsönök piacán a fogyasztási hitelek körében a visszaesés kisebb.

"Részben annak tudható be, hogy kompetitív a piac, a kamatok mértéke kezelhető nagyságrendű úgy, hogy közben az emberek próbálják a fogyasztásukat kisimítani, próbálnak csak rövidtávon eladósodni fedezetlen hiteleknél, de ennek a keresletnek van egy olyan oldala, amikor valamilyen tartós fogyasztási cikknek a cseréje vagy valamilyen hirtelen felújítás esedékes. Annak ellenére viszonylag alacsony, 20 százalék alatti a visszaesés a piacon, hogy a többi terméknél ez a szám jóval nagyobb volt."

Hogy a vállalati hitelezést mennyire "húzták" az állami programok, arról elmondta, a mikrovállalati hitelezésben egyértelműen látják, hogy erősen anticiklikus elem a Széchenyi Hitelkártya Program, a hasonló programok azt segítik, hogy ne következzen be hirtelen hitelösszeomlás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Brutális drágulás érik az édességeknél

Brutális drágulás érik az édességeknél

A kakaópiacon jelentős áremelkedés várható, mivel a kereskedők ellátási gondokkal és a hosszú távú szállítási szerződések biztosításának növekvő költségeivel szembesülnek. A legaktívabb New York-i és londoni határidős kontraktusok e hónap végi szállításra több mint 25%-ot zuhantak az elmúlt két napban, majd meredeken emelkedtek, ami azt tükrözi, hogy a piac küzd a kínálati hiány kezelésével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×