eur:
389.35
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Olvad az európai gázár, de még így is hatalmas bizniszt jelent egyes országoknak

Az árcsökkenéssel és a bőséggel együtt a piacon továbbra is érezhetők aggodalmak a következő téllel kapcsolatosan.

Tovább csökkent az európai mértékadó TTF tőzsdén a gáz ára: júniusi lejáratra immár 35 dollárig esett megawattóránként a csütörtöki kereskedésben. Most túlkínálat van - írja a napi.hu. Mindezzel együtt még vannak, akik aggódnak a következő téli gázellátás miatt.

Az orosz gáz mostanra kevesebb mint 7 százalékát adja az európai gázimportnak. A kontinensre irányuló LNG-szállításokban az USA vagy Katar mellett kisebb szereplők is igyekszenek érvényesülni, köztük Algéria vagy Nigéria, illetve Azerbajdzsán és Türkmenisztán (utóbbiak még úgy is, hogy ők alapvetően csővezetéken szállítanak).

Ám a nagy áresés ellenére

az európai ár még mindig lényegesen magasabb, mint más kontinenseken.

Az amerikai mértékadó tőzsdei ár például átszámolva nem több, mint 7-8 euró megawattonként, és a kitermelési költség máshol is ez alatt van, még az LNG szállítás költségeivel is hatalmas bevételi lehetőségről van szó számukra.

Az európai tárolók jelenleg jóval magasabb szinten állnak, mint más években ilyenkor. Akár most is lehet őket tölteni, és most is leköthetők készletek októberi vagy akár novemberi szállításra, igaz, ezek ára már magasabb: októberre 44, novemberre 54 euró.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×