INFORÁDIÓ
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta

olaj

kína

orosz

ukrajna

Price of crude oil on the stock exchange

"Nem kicsit" működik az orosz-kínai olajkábel

Infostart / MTI

Oroszország már a második hónapja Kína legnagyobb olajellátója, átvéve Szaúd-Arábia megszokott helyét.

A kínai vámhivatal adatai szerint az orosz kőolajimport - beleértve a Kelet-Szibéria-Csendes-óceán (ESPO) csővezetéken keresztül érkező szállítmányokat, valamint az európai és távol-keleti orosz kikötőkből származó tengeri szállításokat - összesen 7,29 millió tonna volt, ami közel 10 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

A 7,29 millió tonnás júniusi orosz olajszállítás, ami hordóban kifejezve napi 1,77 millió hordónak (bpd) felel meg, az elemzői várakozásokkal szemben elmaradt a közel napi 2 millió hordós májusi rekordtól.

Szaúd-Arábiából Kína 5,06 millió tonna, azaz napi 1,23 millió hordó olajat importált júniusban, 29,7 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. Májusban 1,84 millió hordó volt Kína szaúdi olajimportja.

Januártól júniusig Szaúd-Arábiából 43,269 millió tonna, Oroszországból 41,309 millió tonna olajat importált Kína. A szaúdi import éves bázison 1,1 százalékkal csökkent, az orosz 3,9 százalékkal nőtt.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államokból importált olajmennyiség esett vissza: januártól júniusig 45,7 százalékkal 4,456 millió tonnára. Júniusban 52,7 százalékos volt az éves csökkenés 672 ezer tonnára.

A legnagyobb mértékben Malajziából növelte olajimportját Kína: az év első hat hónapjában 11,079 millió tonnát hozott be, 50,5 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

Júniusban 260 ezer tonna iráni olajat is vásárolt Kína. Tavaly december óta a júniusi volt a negyedik iráni olajszállítmány Kínába.

Nyitókép: Stadtratte/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018