eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Unsplash.com

Kata: nagyon kell, csak másképp

Megtartaná a kata adózás lehetőség az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, de az értékhatárt legalább 20 millió forintra emelné – mondta az InfoRádiónak az ÉVOSZ elnöke, Koji László.

Koji László elmondása alapján az építési ágazatra jellemző az önfoglalkoztató egyéni vállalkozóknak a nagy száma: a 147 ezer vállalkozás közül a többség, 84 ezer katás. Vagyis nagyon nem mindegy, hogy az adózási lehetőség, az üzleti helyzet miként alakul. Az ÉVOSZ-elnök hozzátette: mindenképp szükséges, hogy az építési vállalkozásoknál a kata maradjon, és erre nagy figyelmet kívánnak fordítani, de változtatást javasolnának az értékhatárnál.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőiparban, különösen az elmúlt két évben a kata felső határát, vagyis az évi 12 millió forintos bevételt nagyon gyorsan el lehet(ett) érni, ezért sokan a családtagok nevére újabb vállalkozói igazolványokat váltottak ki, miközben további szakember, referencia, tőkeerő vagy újabb vállalkozóismeret nem jelent meg. „Csak szaporodtunk, adózási megfontolásból, mint esőben a gomba” – fogalmazott. Mindezt viszont nem tartja jónak, mert megtévesztő lehet a megrendelő számára, hiszen nem föltétlenül valós vállalkozóval találkozik.

A fentiekből kiindulva az ÉVOSZ a kedvezményes adózásnak a választhatósági kritériumai között

nagyobb nyomatékkal szeretné megjeleníteni azt, hogy valós vállalkozásról van szó.

Magyarán előírnák a vállalkozói ismeretekről szóló vizsgakövetelményt, vagy a minimális tőkeerőt. De az elvárt éves eredmény is szóba jöhetne, ahogyan a tevékenységhez szükséges közvetlen jogosultság megléte is, ami biztosítaná a megrendelőt, de egyben más vállalkozókat is, hogy egy valós vállalkozóról van szó – magyarázta Koji László.

Az ÉVOSZ a bevételi határt is átírná, ha rajtuk múlna, tekintettel az építőipari árakra, dupláznák, de legalább 20 millió forintra emelnék, szigorítva a kata-adózási lehetőségét – tette hozzá Koji László.

Ezt tervezi a kormány

A katás adózás átalakítása a kormányülésen is szóba került. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón ezzel kapcsolatban közölte: a kormány azt tervezi, hogy jövő januártól emeli a kiadozó vállalkozások tételes adójának felső határát.

Döntés egyelőre nincs, a cél azonban az, annak feleljen meg az adónem, amiért bevezették. Tehát, hogy ne a nagy cégek vezérigazgatói kapják katásként a jövedelmeik egy részét, hanem hogy a hagyományos kis egzisztenciák alkalmazhassák a kedvezményes adónemet – magyarázta Gulyás Gergely.

Havi 1,5 millió forintban lehet a határ, így évi 18 millió forint lenne a küszöbérték, amíg igénybe lehet venni a kedvezményes kata-adózás lehetőségét – emelte ki.

MKIK, IPOSZ és BKIK

A kata átalakításának tervéről elsőként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszélt még májusban. Parragh László azt mondta, fenn kell tartani az önfoglalkoztatók és az alacsony egzisztenciájú vállalkozások esetében a katát, de ki kell zárni azokat, akiknél ez bújtatott foglalkoztatás. Az MKIK elnöke emellett kiemelte a valorizáció szükségességét is.

Az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke szerint is ez az egyik legfontosabb szempont, vagyis értékállóvá kell tenni a katát. Az IPOSZ részéről sok éve mondják, hogy az 50 ezer forintos adót fizető fővállalkozások vagy fővállalkozók nem fognak nyugdíjhoz jutni, a 200 ezer forintos minimálbérrel viszont a 75 ezer forintot befizető katás vállalkozók sem fognak megfelelő ellátásban részesülni – nyilatkozta Németh László.

Az MKIK elnöke szerint a katás adózók 20-30 százalékát, vagyis körülbelül 100 ezer főt érinthet a bújtatott foglalkoztatás. Az IPOSZ elnöke szerint 300-400 ezer katás viszont tisztességesen adózik. Németh László úgy látja, sokan korábban a szürke- vagy a feketegazdaságban működtek és a kata megjelenésével lettek tisztességes adófizetők.

A fővárosi kamara szerint Parragh László katát illető nyilatkozatai ellentétesek az MKIK alapszabályával és kizárólag az ő személyes nézeteit tükrözik. A BKIK átalakított formában tartaná meg a katát, 4 csoportba sorolva a vállalkozásokat és online konzultációban kéri ki az érintettek véleményét. Erről bővebben itt írtunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×