eur:
393.1
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

Változik a KATA és jön a KASZA?

Kiszorítanák a KATÁ-ból az ügyvédeket, a brókereket és az állatorvosokat is. A cégeknek való beszámlázás pedig egymillió forint felett külön adózna. Ezekről a tervezett változásokról a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) számolt be közleményében.

A MKOE úgy tudja, hogy a tervezett változtatásokról a Pénzügyminisztérium több könyvelői érdekképviselet háta mögött egyeztetett. A Portfolió által idézett közleményben ezért a szervezet összefoglalta azt, ami eddig kiszivárgott a jövő január elsején életbe lépő változásokról.

Ezek szerint a KATA éves keretét 12-ről, 18 millióra akarják emelni, ugyanakkor a KATA tételes mértékét a minimálbérhez kötnék. Ez lenne amúgy a Kisadózók Százalékos Adója, vagyis a KASZA, ami a többi vállalkozóval azonos arányú TB ellátási alapot biztosítana.

A hírek szerint a cégeknek való beszámlázás 1 millió forint felett különadó alá kerülne.

A MKOE úgy tudja, hogy a NAV továbbra sem fog széles körben ellenőrizni, mert az adóhatóság egyrészt úgy látja, hogy nincs sok visszaélés, másrészt, ha a NAV fel is derítene ilyet, akkor is szinte lehetetlen lenne annak bizonyítása a bíróság előtt.

Az egyesület azt állítja, hogy a kormány szeretné kiszorítani a katázásból az ügyvédeket, a brókereket, sőt még az állatorvosokat is, de ezt egyelőre nem közölte az érintettekkel.

A könyvelői szervezetnek egyébként az a véleménye, hogy Magyarországon sikeres a forgalmi típusú adóztatás, amit alacsony kulcsú jövedelemadóztatásnak kell kísérnie, aminek egyik fő eleme a kisadózás. Ezért a MKOE nem tartaná helyesnek, ha a katázást mindenféle megkötésekkel és különadóval terhelnék.

Korábban több javaslatot is tett már a szervezet, ezek között szerepel például

  • a 3 millió feletti különadó eltörlése,
  • a munkaviszonnyá való átminősítéshez 12 szabály megadása, amelyekből 2 teljesítése helyett 3-at kell előírni,
  • valamint az, hogy az adóhatóság közöljön esettanulmányokat arra, hogy mikor áll fenn munkaviszony.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×