eur:
368.31
usd:
344.68
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

Változik a KATA és jön a KASZA?

Kiszorítanák a KATÁ-ból az ügyvédeket, a brókereket és az állatorvosokat is. A cégeknek való beszámlázás pedig egymillió forint felett külön adózna. Ezekről a tervezett változásokról a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) számolt be közleményében.

A MKOE úgy tudja, hogy a tervezett változtatásokról a Pénzügyminisztérium több könyvelői érdekképviselet háta mögött egyeztetett. A Portfolió által idézett közleményben ezért a szervezet összefoglalta azt, ami eddig kiszivárgott a jövő január elsején életbe lépő változásokról.

Ezek szerint a KATA éves keretét 12-ről, 18 millióra akarják emelni, ugyanakkor a KATA tételes mértékét a minimálbérhez kötnék. Ez lenne amúgy a Kisadózók Százalékos Adója, vagyis a KASZA, ami a többi vállalkozóval azonos arányú TB ellátási alapot biztosítana.

A hírek szerint a cégeknek való beszámlázás 1 millió forint felett különadó alá kerülne.

A MKOE úgy tudja, hogy a NAV továbbra sem fog széles körben ellenőrizni, mert az adóhatóság egyrészt úgy látja, hogy nincs sok visszaélés, másrészt, ha a NAV fel is derítene ilyet, akkor is szinte lehetetlen lenne annak bizonyítása a bíróság előtt.

Az egyesület azt állítja, hogy a kormány szeretné kiszorítani a katázásból az ügyvédeket, a brókereket, sőt még az állatorvosokat is, de ezt egyelőre nem közölte az érintettekkel.

A könyvelői szervezetnek egyébként az a véleménye, hogy Magyarországon sikeres a forgalmi típusú adóztatás, amit alacsony kulcsú jövedelemadóztatásnak kell kísérnie, aminek egyik fő eleme a kisadózás. Ezért a MKOE nem tartaná helyesnek, ha a katázást mindenféle megkötésekkel és különadóval terhelnék.

Korábban több javaslatot is tett már a szervezet, ezek között szerepel például

  • a 3 millió feletti különadó eltörlése,
  • a munkaviszonnyá való átminősítéshez 12 szabály megadása, amelyekből 2 teljesítése helyett 3-at kell előírni,
  • valamint az, hogy az adóhatóság közöljön esettanulmányokat arra, hogy mikor áll fenn munkaviszony.

Címlapról ajánljuk
Gátrobbantás - Nem véletlen, hogy erre most került sor

Gátrobbantás - "Nem véletlen, hogy erre most került sor"

Ukrajna szerint Oroszország robbantotta fel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint is orosz érdek húzódhat meg az esemény mögött.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×