eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Már a 2019-es árakon mennek az Airbnb-lakások Budapesten

További 15-20 százalékos áremelkedés jósol az idei főszezonra a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke.

A 2019-es augusztusi és szeptemberi csúcsárakon lehetett rövidtávra kiadni a lakásokat a 2022 eleji mellékszezonban. Innen további 15-20 százalékos áremelkedés jöhet az idei főszezonra – mondta a növekedés.hu-nak Schumicky Balázs. A Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke szerint az áremeléseket az a tény is támogatja, hogy a szálláskínálat több mint fele eltűnt az elmúlt két évben.

A rövidtávú szálláshelykiadási piacon Budapesten 2021 utolsó negyedéve rendkívül erős volt. A vendégszám ugyan még nem érte el a válság előtti szintet, de a korábbi 16-17 ezer budapesti apartmanból csupán 6-7 ezer maradt a piacon. A január és február biztatóan indult, amikor is jött az orosz-ukrán háború, és érezhetően megtorpant a piac, rengeteg volt a lemondás. Ezt követően viszont megjelent az ukrán menekültek által generált többlet kereslet, és a piac is elkezdett visszarázódni a korábbi medrébe.

Az Ukrajnából érkező menekültek igénybe veszi ezt a kategóriát, óriási keresletet indukáltak az ukrán menekültek, vendégek. Sokan ugyanis, akik belépnek Magyarország területére, néhány nap után már tovább utaznak Nyugat-Európába vagy Lengyelországba. A Booking.com, az airbnb és a szállás.hu oldalak szintén segítenek abban, hogy a menekültek és a szálláshelyszolgáltatók egymásra találjanak. Ezen cégek elengedik a díjakat, ha rajtuk keresztül ukrajnai menekült érkezik, és természetesen rengeteg airbnb-ző is ingyen vagy majdnem ingyen bocsájtja rendelkezésre a menekülteknek a szállását.

"Kétévnyi bezártság után az emberek újra akarnak és tudnak is utazni. Ezt mutatják a tavalyi utolsó negyedéves számok is. A külföldi turizmus terén tehát élénkülés várható, bár az orosz és ukrán turistákra nem lehet számítani. Szintén hiányoznak a kínai és távol-keleti vendégek, akik az ázsiai járványhelyzet miatt otthon maradhatnak. Az amerikai turisták is távol maradhatnak egyelőre, hiszen az ő léptükben a Budapest és Kijev közti 1000 km-es távolság túl kicsinek tűnhet" – mondta az elnök.

A piac megváltozott, nincs túlkínálat lakásokból. A mélypont 2022 februárjában volt. Márciusban már 3-4 százalékos bővülést lehetett látni a kínálatban. A piac éledezésével azonban további mérsékelt kínálat bővülés valószínűsíthető.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×