eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sassnitz-Mukran, 2016. december 6.Daruval rakodják az Északi Áramlat (Nord Stream) földgázvezeték új, 1200 kilométer hosszú vezetékpárjának megépítéséhez szükséges elemeket az északkelet-németországi Sassnitz-Mukran kikötőjében 2016. december 6-án. A földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről 2015 júniusában írt alá szándéknyilatkozatot a szentpétervári gazdasági fórumon az E.On, a Shell, és az ÖMV olajvállaltok, valamint a Gazprom orosz állami gázipari monopólium képviselői. Az évi 55  milliárd köbméteres gázszállítási kapacitásra tervezett vezeték lefektetése a tervek szerint 2017-ben kezdődik meg. (MTI/EPA/Jens Büttner)
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Büttner

Pletser Tamás: a következő 4-5 év orosz földgáz nélkül megoldhatatlan Európában

Moszkvának is érdeke, hogy a következő időszakban az uniós gázszállítás ne álljon le, de Európa sem tudna meglenni nélküle – mondta az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője.

Európának Oroszország az egyik legnagyobb kőolaj- és kőolajtermék-beszállítója, a teljes európai fogyasztás 27 százaléka onnan származik. Az utóbbi napokban, amióta az orosz–ukrán háború kitört, jelentős mértékben csökkent az európai szállítás, naponta 1-1,5 millió hordóval kevesebb kőolaj és kőolajtermék érkezik Oroszországból – mondta érdeklődésünkre Pletser Tamás.

Az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője szerint az így megmaradó készletek eladásával az oroszoknak nehézségeik adódnak. Az orosz tárolók kezdenek töltődni, másrészt gondjuk van a tengeri szállítással is, ugyanis a saját szállítócégük sem tudja ezt könnyen eladni, másrészt a szállítócégek egy jó része nem hajlandó beállni orosz kikötőkbe – fejtette ki.

A szakértő szerint India kezdte el komolyabb mértékben vásárolni az orosz olajat, köszönhetően annak a csaknem 30 dolláros diszkontnak, amivel most az orosz olaj forog a világpiacon a Brent típusúhoz képest. Mások viszont tartózkodnak ettől, aminek Pletser Tamás szerint az az oka, hogy

nagyon negatív politikai hozadéka van, ha valaki most orosz olajat vesz,

továbbá az elszámolás és az elszállítás sem egyszerű.

Vasárnap Katarban járt a német gazdasági miniszter, hogy hosszú távú szerződést kössön a cseppfolyósgáz-szállításokra. Pletser Tamás szerint ez lehet az egyik útvonal a kieső orosz szállítások pótlására, de ez nem jelent rövidtávon megoldást, ugyanis az évi 77 millió tonnás katari cseppfolyósföldgáz-exportnak jelentős része kétoldalú szerződésekkel már le van kötve. A szakértő szerint Katar nagyjából 10-20 százalékot tudna biztosítani. Másrészt Németországnak jelenleg nincsen LNG-terminálja, ezt a tervek szerint 2-3 éven belül ki akarja építeni. Az elemző szerint inkább a 2026 utáni időszakról lehetett szó a német és a katari fél közötti tárgyaláson. 2026-tól kezdve ugyanis Katar 77 millió tonnáról 110 millió tonnára szeretné növelni a cseppfolyósföldgáz-termelését és -exportját,

ezt a többletet kívánja inkább Németország megvenni

– tette hozzá.

Pletser Tamás kiemelte: az energiaiparról tudni kell, hogy nem rakétasebességgel történnek a változások, hanem sokkal lassabban. A következő 4-5 év orosz földgáz nélkül gyakorlatilag megoldhatatlan Európában. Azt követően lesznek opciók, és tíz éven belül a kontinens teljesen leválhat az orosz gáztól, ha ehhez megvan a pénz és a politikai akarat – fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×