eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Szélesebb folyosó - Erre készülhet most a Magyar Nemzeti Bank

A jegybank saját eszközeivel küzd az inflációs csatában, 30-40 bázispontos emelés jöhet csütörtökön az irányadó kamat esetében. Így látják az elemzők.

A kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött a jegybank monetáris tanácsa. December 1-jei hatállyal az egynapos jegybanki betét kamatát 45 bázisponttal 1,60 százalékra, míg az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 105 bázisponttal 4,10 százalékra emelték.

Beke Károly, a Portfolio elemzője az InfoRádióban úgy vélekedett, megteremtődött a lehetősége a további kamatemeléseknek.

Ismert, a jegybank két hete bejelentette, ismét szétválasztja az alapkamatot és az egyhetes betéti kamatot egymástól, azóta pedig az egyhetes betéti kamat már kétszer 40 bázisponttal emelkedett a csütörtöki tendereken, ezzel az egyhetes kamat elérte a 2,9 százalékot, miközben a kamatfolyosó felső széle egész mostanáig 3,05 százalékon állt, tehát vészesen közeledett a kamatfolyosó felső széle, amelyből praktikusan nem tudott kilépni az MNB, már csak 15 pontos további emelésre lett volna lehetősége a keddi lépés nélkül.

"Ennek érdekében emelték 105 ponttal, 4,1 százalékra a kamatfolyosó tetejét" - magyarázta Beke Károly.

Így a mozgástér még 120 bázispont a most csütörtöki és a jövő heti tenderen.

December közepén pedig jön a monetáris tanács rendes kamatdöntő ülése, amikor majd megint dönthetnek a további lépés(ek)ről.

Az egyhetes betét csütörtöki tenderén Beke Károly várakozásai szerint lehet számítani további emelésre.

"Lehet, hogy

a jegybank tartani akarja magát a korábbi 40 pontos emelési ütemhez, stabilitást akar sugározni,

a piac is erre számíthat."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a  magyar válogatott a stadionba, vonulnak a szurkolók
Itt a kezdő!

Megérkezett a magyar válogatott a stadionba, vonulnak a szurkolók

Bő másfél órával a 15 órakor kezdődő mérkőzés előtt megérkezett a magyar válogatott a kölni stadionba. Vonulnak a szurkolók a központból a stadion felé.

Most Ukrajnának is jól jönne, ha jönne a gáz az orosz-ukrán vezetéken

Az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán az EU egy sor szankciót hozott Moszkvával szemben, de nem tiltotta meg a földgázexportot, amit néhány ország ki is használ. Az év végén azonban lejár az Ukrajnán keresztül haladó tranzitot szabályozó szerződés, de európai illetékesek arról tárgyalnak, hogyan lehetne fenntartani a szállításokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×