eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay

A második legmagasabb 3. negyedévi adat, de a vártnál alacsonyabb a GDP-növekedés

Az éves alapon számolt (szezonálisan és naptárhatással kiigazított) GDP-növekedés 6,1 százalék volt, az előző negyedévhez képest 0,7 százalékos a teljesítmény-javulás.

A harmadik negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint is 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal nőtt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

Elemzők az egy évvel korábbihoz mérve 7,1 százalékos, az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékos növekedést vártak.

A 2019. harmadik negyedévinél 1,5 százalékkal volt nagyobb a GDP a nyers adatok szerint.

Az első 9 hónapban 7,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 6,8 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye a múlt év azonos időszakához viszonyítva, miután az első fél évben a nyers adat szerint 7,6 százalékkal a kiigazított és kiegyensúlyozott mutató szerint 7,7 százalékkal nőtt.

Interaktív grafikonok a KSH oldalán, ide kattintva.
Interaktív grafikonok a KSH oldalán, ide kattintva.

A Covid19-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan, gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát - hívta fel a figyelmet gyorsjelentésében a KSH.

A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt évesített index 2,7 százalékos növekedést jelez a harmadik negyedévben. A második negyedévben 8 százalék, tavaly a harmadik negyedévben 53,8 százalék volt az értéke.

Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az aktuális negyedéves - az előző negyedévhez viszonyított - volumenváltozás négy negyedévig folytatódna. A számítás azt feltételezi, hogy az előző negyedévhez viszonyított változás négy negyedévig állandó marad. Az évesített index váratlan visszaesés hatására hamarabb csökken, és a kilábalás folyamatát jobban követi, mint az előző év azonos időszakához viszonyított, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott volumenindex.

A KSH a harmadik negyedéves GDP-adatok második becslését december 1-jén, a negyedik negyedév első becslését 2022. február 15-én közli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×