eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Őrült sok hulladékkal jár a kriptovaluta-bányászat

Egy kutatás szerint legalább annyival, amennyi egyenértékű Hollandia összes kis informatikai berendezéseiből keletkezett hulladékkal.

Alex de Vries és Christian Stoll szakértők becslése szerint a kriptovaluta bányászai évente 30 700 tonna elektronikus hulladékot termelnek. Ahogy magyarázzák, ez átlagosan 272 gramm hulladékot jelent fejenként. Összehasonlításképpen: egy iPhone13 súlya 173 grammot nyom – idézi az Origo a BBC-t.

Habár a bányászok azzal keresik a pénzüket, hogy újabb és újabb bitcoinokat hoznak létre, ezzel azonban hatalmas mennyiségű energiát fogyasztanak – teszik hozzá.

A bitcoin.org szakportál összegzése szerint új bitcoinok egy „bányászatnak" nevezett, versenyre épülő decentralizált folyamat révén keletkeznek. A bitcoinbányászok feldolgozzák és ellenőrzik a tranzakciókat, és megteremtik a hálózat biztonságát egy speciális hardver használatával, valamint összegyűjtik az új bitcoinokat munkájukért cserébe.

A leginkább aggodalomra okot adó tényező az ezzel a tevékenységgel együtt járó

jelentős mennyiségű áramfogyasztás és az ennek következtében keletkező üvegházhatású gázszennyezés.

Ugyanakkor mivel a bányászathoz használt számítógépek a folyamatos használat miatt hamar elavulnak, és ez rengeteg e-hulladékot is termel. A kutatók becslése szerint a bitcoin-bányászati eszközök átlagos élettartama mindössze 1,29 év.

Ennek eredményeként a keletkező e-hulladék mennyisége egy olyan ország „kis informatikai és távközlési berendezéseinek” hulladékához hasonlítható, mint amilyen a kutatók szerint Hollandia – ez a kategória a mobiltelefonokat, személyi számítógépeket, nyomtatókat és telefonokat foglalja magában.

Mindemellett egyes kutatók figyelmeztetnek: „a bányászati eszközök millióinak gyors körforgása

megzavarhatja a különböző egyéb elektronikus eszközök globális ellátási láncát".

Ez különösen lényeges akkor, amikor a világ chiphiánnyal küzd, egész autógyárakban állítják le a termelést a félvezetők hiánya miatt.

Az e-hulladék problémájának egyik megoldásaként javasolják a bitcoin-tranzakciók ellenőrzési módjának megváltoztatását egy másik, kevésbé számítógép-igényes rendszerre történő átállással.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×