eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Unsplash.com

Digitális valuták: veszélyben a magánélet védelme?

A világ központi bankjai is digitális valuták bevezetését tervezik. Szakértők szerint ez azonban negatívan hathat ki a felhasználók privát adataira. A kritpovaluták kérdése bekerült a most jóváhagyott amerikai infrastruktúra programba is, és kötelezné a szereplőket, hogy jelentsék be tranzakcióikat az adóhatóságnál.

A kriptovalutákat egykor az anarchisták és drogdílerek használták előszeretettel, most azonban már a mainstrembe értek. A profi befektetők is kiálltak a Bitcoin és más valuták mellett – írja a Financial Times.

A következő nagy változás akkor jön, amikor a központi bankok is bevezetik a törvényes fizetőeszközök digitális változatait. Viszont ez nem túl jó hír a szabadságot értékelő kripto hívőknek. Szakértők szerint ugyanis a készpénz további háttérbe szorulásának

a privátszférába való nagyobb betekintés lesz az ára.

Azt, hogy mire költünk, még inkább nyomon lehet majd követni az interneten, és a kormányok akár meg is határozhatnák hogy hol, mikor és hogyan költhetjük el a pénzt – írja a brit napilap.

Több intézmény most a digitális valuták egyfajta központi bankját akarja létrehozni. Köztük van a Bank of England, az Egyesült Királyság központi bankja is, amely most a fonttal egyenértékű „britcoin” létrehozásán dolgozik. A fogyasztók ugyanúgy fizethetnének vele az üzletekben vagy az interneten, mint a fizikai pénzzel.

Viszont

az online pénz intézményi ellenőrzése nagyobb ellenőrzése komolyan aláásná az egyén függetlenségét.

Kína, az egyike ama államoknak, amely a legnagyobb előrelépést érték el a digitális valuták terén. Peking most 10 millió ember bevonásával teszteli a digitális jüant. Robert Murray, a Foreign Policy Research Institute külpolitikai elemző intézet munkatársa szerint az érme teljesen programozható és nyomon követhető, ami azt jelenti, hogy a kínai kormány részletesen figyelheti a pénzmozgást, és korlátozásokat vagy előfeltételeket szabhat a használatára.

Hozzátette, hogy ha bevezetik, akkor Kína kiterjesztheti és külföldön is nyomon követheti, hogyan költik el a valutáját. A támogatók szerint a digitális érmék javítanák a pénzügyi rendszer hatékonyságát és biztonságát. Emellett a tranzakciók feldolgozásában a fizetési cégekre támaszkodó kiskereskedők költségeit is csökkentenék.

A brit központi bank optimista: szerinte a digitális font javíthatja a monetáris politikát, mivel a kamatcsökkentések vagy -emelések gyorsabban juthatnak el a bankokhoz, így gyorsabban érhetik el a fogyasztókat.

A digitális fontot azonban a brit lakosság feletti ellenőrzésre is lehetne használni. Sir Jon Cunliffe, aki a Bank of England digitális valuta munkacsoportjának társelnöke, a Sky Newsnak elmondta, hogy

a pénz programozását lehetővé tevő „intelligens szerződéseket” például arra lehetne használni, hogy digitális fontot adjanak a gyerekeknek, de megakadályozzák, hogy édességre költsék azt.

„A programozható pénz egy sor olyan dologra képes, amit a jelenlegi technológiával nem tudunk megvalósítani” – tette hozzá.

Eswar Prasad, a Cornell Egyetem munkatársa szerint a fogyasztóknak aggódniuk kell a magánélet védelme miatt. „A digitális valuta potenciálisan lényegesen több információt tárhat fel a központi bankok számára az egyének tranzakcióiról, mint a jelenlegi rendszerek” – hívta föl a figyelmet.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×