eur:
394.95
usd:
364.06
bux:
65592.02
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels.com

Vulkánok segítségével kriptobányászkodnának

A bitcoin kitermelése komoly ráfordítást igényel, de a geotermikus energia itt is jól jöhet. Egy közép-amerikai államban kipróbálják, mennyire.

Azt követően, hogy El Salvadorban hivatalos fizetőeszközzé vált a bitcoin, a közép-amerikai ország államfője újabb rendhagyó lépést jelentett be: Nayib Bukele a vulkánokból kinyerhető geotermikus energiával termelné ki az értékes kriptovalutát. Ehhez pedig nagy szükség is lesz, hiszen a bitcoin előállítása köztudottan nem olcsó mulatság – írja a Hvg.hu.

Ahhoz ugyanis, hogy a kriptopénzt bányászni lehessen, szükség van egy nagy számítási kapacitással rendelkező számítógépre, amelynek értelemszerűen működnie is kell. Ha nincs bekapcsolva, úgy a folyamat se zajlik, és a bitcoin se gyűlik. A valamire való mennyiség eléréséhez az eszköznek ugyanakkor szinte állandóan áram alatt kell lennie. Ez utóbbin változtatna Bukele a már említett vulkáni segítséggel.

El Salvador felszínén rengeteg vulkán található, melyek közül mintegy 23-at minősítettek aktív állapotúnak – írta az IFL Science. A belőlük kisajtolható energiát turbinás erőművek segítségével kamatoztatná El Salvador, hogy áramot termeljen. Az ország vezetője úgy látja: az eljárás nemcsak olcsó, hanem igazi, 21. századi módszer lenne, zéró kibocsátással, 100 százalékig megújulóan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×