eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Nitrogénművek Zrt. üzeme Pétfürdőn 2015. december 2-án. Másfélszeresére növekszik a műtrágyát gyártó cég termelési kapacitása 2018-ra, a mintegy 300 millió eurós beruházás első üteme decemberben zárul.
Nyitókép: Nagy Lajos

Jön az új magyar műtrágya

A gyártásához használt ammónia előállítása során évente 100 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid termelődik.

Környezetkímélő műtrágyagyártás megindítását tervezik néhány éven belül a péti Nitrogénművek Zrt.-nél.

Az új technológiának köszönhetően a műtrágyagyártáshoz használt ammónia előállítása során éves szinten mintegy százezer tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátása, és tíz százalékkal kevesebb energia kell a gyártáshoz - tájékoztatta a társaság stratégiai igazgatója csütörtökön az MTI-t.

Bige Zoltán elmondta, hogy a zöld ammóniát a Nitrogénművek fő terméke, a pétisó gyártásához használják majd fel. Ismertetése szerint minden tonna zöld ammónia gyártása során két tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, mint a hagyományos technológiával gyártott műtrágya esetében.

A tervek szerint a Nitrogénművek mint az ország legnagyobb hidrogén előállítója jelentős szerepet fog vállalni a hazai hidrogénstratégia megvalósításában. A műtrágyagyártás során megújuló energiaként használt környezetbarát zöld hidrogén előállítása során tonnánként mintegy 10 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, mint a korábbi eljárással. Bige Zoltán közölte: a tervezett beruházás része egy 200 megawatt csúcsteljesítményű napelem- és egy 45 megawatt csúcsteljesítményű szélerőmű-park, az optimális energiafelhasználást biztosító 400 megawattóra tárolókapacitással együtt. A megtermelt 36 ezer tonna környezetbarát, vagyis zöld ammóniából 100 ezer tonna pétisó gyártható, ami a jelenlegi 1,4 millió tonnás éves gyártói kapacitást egészítené ki. A vállalat teljes termelését tekintve a beruházás csaknem 10 százalékos energiacsökkentést eredményez. Hangsúlyozta: az ammónia-függőséget el szeretnék kerülni, a tervek szerint a helyi gyártásra helyezik majd a hangsúlyt. 2022-ben megépülhet a vállalat ammónia lefejtője, amely lehetővé teszi a meglévő műtrágyagyártó kapacitásának teljes kihasználását, valamint azt, hogy nagyobb mennyiségben fogadjanak és használjanak fel alacsony szén-dioxid-kibocsátással gyártott ammóniát - fűzte hozzá a stratégiai igazgató.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×