eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó 2020. november 6-án. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ idén első alkalommal meghirdetett pályázatán az 1950-es években épült kilátó nyerte meg az év kilátója címet.
Nyitókép: A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó 2020. novemberében. MTI/Varga György

Berobbant a Balaton-part

„Tavaly berobbant a Balaton-part, szinte a kutyaólat is el lehetett adni” - így értékeli a helyzetet egy veszprémi ingatlanos.

Tavaly tavasszal, a járvány első hónapjaiban Veszprém megyében is visszaesett a kereslet, de ez csak rövid ideig tartott – vázolta az egy évvel ezelőtti helyzetet a VEOL kérdésére egy veszprémi szakértő.

A kezdeti sokk után magához tért és átformálódott az ingatlanpiac. A járvány miatt sokan „elmenekültek” a városokból, ezek a vevők a kerttel, udvarral rendelkező házakat keresték, így szépen fel is verték az árakat.

Ugyanakkor a panelok ára kezdetben jelentősen csökkent, de aztán elkezdett megint felfelé araszolni, közülük is elsősorban az erkélyeseké.

Az új építésű ingatlanok ára már tavaly is az egekben volt, ám ezek a különféle otthonteremtési kedvezményeknek köszönhetően jól eladhatók és nagyon keresettek is.

Veszprémben egyébként országos viszonylatban is drágák az ingatlanok, köszönhetően a Balaton, illetve a nyugati határ (Ausztria, sőt Németország) közelségének, az (elsősorban gyárakban adódó) munkalehetőségeknek, és a (főleg egyetemi időszakban) jól kiadható albérleteknek.

Ami a Balaton-partot illeti, ott már a járvány előtt is évek óta tendencia volt, hogy elsősorban a fővárosiak vásárolták a nyaralókat. Azoknak a Balaton-parti településeknek volt magasabb az ára, amelyek Budapestről könnyen elérhetőek voltak, Balatonfüreddel bezárólag.

Füred már a járvány előtt is nagyon drága volt, de azért a környező falvakban, például Balatonszőlősön jóval olcsóbban is lehetett ingatlant venni. Aztán Füred gyakorlatilag betelt, és a vásárlók elkezdtek máshol keresgélni. A következő ilyen célpont Almádi volt, ott is a csillagos égig emelkedtek az árak, aztán következett Alsóörs, de már Fűzfő is egyre inkább felfutóban van.

Tavaly, az első lezárás idején megindultak a fővárosiak, a Balaton-part berobbant, szinte a kutyaólat is el lehetett adni.

Olyan mértékben kezdtek leköltözni, hogy egyes falvaknak csaknem összeomlott az ellátása, a helyi kisbolt, posta, internet nem bírta a megnövekedett igénybevételt – állítja a szakértő.

A budapesti vevők nem csak nyaralni jöttek a partra. Akinek volt pénze és megengedhette magának, hogy home office-ban dolgozzon, az teljesen leköltözött, átjegyeztette a cégét, ide jönnek a küldeményei, innen intézi a dolgait. Hosszabb távra rendezkedtek be, és úgy tűnik, ez nem is fog változni egyelőre. Ezek a vevők nemcsak házakat, hanem építési telkeket is keresnek, ez vezethetett odáig, hogy idén például Paloznakon építkezési korlátozásokat vezettek be.

Külön kategóriába tartoznak a vízparttal rendelkező ingatlanok, itt valóban a csillagos ég a határ. Ezek százmillió forint fölött kezdődnek, és majdnem mindegy, hogy milyen épület van a telken – a saját part a lényeg, az épületet általában úgyis lerombolják és újat építenek.

Érdekes, hogy a fővárosiak mellett egyre többen költöznének a megyébe az ország távolabbi vidékeiről, Szegedről, Debrecenből, az Alföldről, Kecskemétről is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×