eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Infót kaptak a szállodások, éttermesek egy fontos kulcsszóval

A dátum még hónapokkal későbbi. A Kormányzati Tájékoztatási Központ reagált.

A hazai szállodások, éttermesek lassan sejthetik, mikori nyitással számolhatnak, ugyanis levelet kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, amely a 24.hu portálhoz is eljutott.

Ebben az áll, a központi kommunikáció szerint

pünkösdig maradhatnak érvényben a jelenlegi korlátozások.

A portál tudomása szerint több vendéglátóst, szállodást meghökkentettek a levélben foglaltak, ám a portálnak nyilatkozó Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke úgy látja, nincs ebben semmi különleges, ugyanis

  • Dömötör Csaba államtitkár korábban már kijelentette, hogy ha csak brüsszeli csatornákon keresztül jöhet vakcina, akkor szeptemberi nyitással lehet csak számolni
  • azt mindenki tudja, milyen nehéz lesz a szállodák, vendéglátóhelyek sorsa, amíg nincs nyitás - ami viszont a napi új esetszámtól és az átoltottság mértékétől függ.

Az érintett ágazati vezetők addig is folyamatosan tárgyalnak, Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának pedig kéréscsokrot állítottak össze:

  • a bértámogatás 50 helyett legyen 75 százalékos
  • legyen járulékkedvezmény, hogy nagyobb legyen a nettó bér
  • a tavaly realizálódott felszolgálási díj legyen a bértámogatás része
  • a támogatásokat az újranyitást követő harmadik hónap végéig tartsák fenn
  • töröljék 2021-re az építményadót
  • 2021 végéig hosszabbítsák meg a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedését.

Flesch Tamás korábban az InfoRádiónak nyilatkozva részletesen is beszélt arról, hogy a szállodások késő tavaszi nyitással számolnak, addig "lélegeztetőgépen" lesz a magyar turizmus, addig nélkülözhetetlen az állami támogatás. Megítélése szerint a Budapest belvárosi éttermeknek akár a fele is lehúzhatja a rolót, nem lesz, aki újranyissa nyáron. Azt is kérdésesnek nevezte, lesz-e képzett munkaerő elegendő, amikor már majd "mindent lehet".

Idén a pünkösdi hosszú hétvége május 22-én kezdődik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×