2020 a turizmusnak a valaha volt leggyengébb éve, kiváltképp az előző éveket figyelembe véve – fogalmazott az InfoRádiónak Flesch Tamás. Budapesten szinte a nullához közelít az eredmény, míg vidéken a belföldi turizmus a nyáron még jónak volt mondható, majd szeptembertől gyengülni kezdett, és a lezárásokat követően megszűnt.
Vagyis jelen pillanatban zárva van a magyar turizmus
– emelte ki.
Ami a fővárosi éttermeket illeti, az MSZÉSZ elnöke szerint a belső kerületekben, ahol elsősorban a külföldi turizmusra építenek, komoly a baj, szemben a külső kerületekben, illetve a Budán található egységekkel, amelyek főként a hazai lakosságot szolgálták ki – ha ki lehet majd nyitni, a korábbiakhoz hasonló módon működőképes lehet a vendéglátás. Flesch Tamás nem zárta ki, hogy az előbbiek fele sem fog tudni újranyitni, azonban ezt még korai megjósolni.
Azt azonban már tisztán látni, hogy
az utazás a vakcinához van kötve,
és abban a pillanatban, ha megfelelő mennyiségű ember be lesz oltva, akár idehaza, akár külföldön, akkor elindulhat a turizmus, visszatérhet a bizalom. A szövetség bízik abban, hogy ez a késő tavasszal, vagy a kora nyáron megvalósulhat.
Nem kérdés továbbá, hogy a vidék állhat elsőként talpra, köszönhetően majd a belföldi turizmusnak. Míg Budapesten, amely teljes mértékben a légi közlekedéstől függ, talán nyár elején, de inkább csak ősszel következhet be fordulat a szabadidős turizmusban.
A szakember úgy látja, ugyan akadhatnak cégek, amelyek önerőből is túlélhetnek, a legtöbben külső segítségre szorulnak. Mint mondta, a mostani kormányzati támogatás voltaképp csak „lélegeztetőgépen” tartja a szállodákat és vendéglátóhelyeket, ezért a későbbiekben elengedhetetlen lesz valamiféle marketingeszközökre - amit szintén csak az állam képes nyújtani - támaszkodva beindítani a keresletet.
Ahogyan átmeneti támogatásra szorulhatnak a munkaerő tekintetében is a vállalkozások, hiszen nagyjából az ágazatban dolgozók fele esett ki a turizmusból, 400 ezerből közel 200 ezer ember.
A kérdés tehát, hogy az újranyitást követően lesz-e szakács, pincér, szobalány, recepciós, akár igazgató
– sorolta. Ezért az is elképzelhető, bár még nem látni, hogy miből, hogy bizonyos pozícióknál elkerülhetetlen lesz a béremelés, mert csak akkor lesz munkaerő.