eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Matolcsy György: három nagy tervre van szükség Magyarországon

A Magyar Nemzeti Bank keddi sajtótájékoztatóján az elnök elmondta, mi hozta össze a 6-6,5 százalékos GDP-arányos gazdasági visszaesést 2020-ra, egyes intézkedésekkel kapcsolatban konkrét kritikát is megfogalmazott, de van három tanácsa a kormány számára.

Kamatdöntő ülésre gyűlt össze a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden, ezt követően pedig online sajtótájékoztatót hirdettek Matolcsy György, a jegybank elnöke, valamint Kandrács Csaba, Virág Barnabás és Patai Mihály alelnökök részvételével.

Mint ismert, a várakozásoknak megfelelően az MNB Monetáris Tanácsa 0,6 százalékon tartotta az alapkamatot, valamint az egynapos betéti kamat -0,05 százalék, az egynapos és egyhetes fedezett hitelkamat 1,85 százalék maradt. Az MNB ugyanakkor szeptember vége óta 0,75 százalékon tartja az egyhetes betéti kamatot, ami jelenleg az effektív kamatláb szerepét tölti be, így a bankközi hozamok is ehhez a rátához igazodnak. Az MNB-től ugyanakkor újabb intézkedések bejelentése volt várható ezúttal, bejelentve az új inflációs és GDP-előrejelzést is.

Matolcsy György a tájékoztató alkalmával elsőként gazdaságtörténeti előadással jelentkezett, felidézve, hogy 1920 óta hét gazdasági visszaesés történt, de az első, amely világjárvánnyal volt összefüggésben.

A mostani, 6-6,5 százalékos gazdasági visszaesés azonban alig fele annak, ami a rendszerváltozáskor volt Magyarországon

- mutatott rá.

Most három visszaesést lát: gazdaságit, egészségügyit és lelkit, utóbbit a félelem okozza.

Ezt követően összevetette Magyarország és az unió fejlődési pályáját, röviden úgy értékelve, hogy 66-ról 74 százalékra közelítette meg hazánk az unió átlagát, és a foglalkoztatás bővülése is igen dinamikus volt, azonban mások mellett Románia és Észtország növekedési dinamikája az elmúlt tíz évben még Magyarországénál is jobb volt.

A mostani visszaesésben is voltak, akik kevésbé estek vissza, mint Magyarország, "van mit tanulnunk a korábbi saját évtizedünkből és barátaink elmúlt tíz évéből is" - utalt újfent a balti államok teljesítményére.

Azonban arra is rámutatott, hogy Magyarországon a hármas válság mellett nem lépett fel egy negyedik, pénzügyi válság,

"az ezzel kapcsolatos ígéretünket teljesítettünk, 5800 milliárd forintnyi friss pénzt öntöttünk a gazdaságba 7 programon keresztül".

Ehhez a magyar állampapírprogram több százmilliárd forinttal járult hozzá, ami mutatja, az államba vetett hazai pénzügyi bizalom egy pillanatra sem ingott meg.

"Az 5800 milliárd forint a magyar GDP több mint 10 százaléka" - érzékeltette.

Matolcsy György úgy értékelt, a jegybank élt azzal a lehetőséggel, amelyet a mozgástér teremtett számára.

"Lehetett volna másképp?" - tette fel a kérdést. "Úgy látjuk, a Magyar Nemzeti Bank optimista előrejelzése valóban optimista volt, de két kemény feltételezésre épült, hogy nem lesz második hullám, illetve felpörgethetők az állami beruházások. Lett második hullám" - jegyezte meg, ez vezethetett ahhoz szerinte, hogy nem maradt 0 fölött a gazdasági növekedés. "A vírus második hulláma 3 százalékot vitt el" - jelentette ki. További 1 százalékot a közösségi fogyasztás vitt el, az állami beruházások lassulása pedig 1,4 százalékot.

A lakásáfa visszaemelését 27 százalékra "műhibának" minősítette,

ha ez nem lett volna, úgy kijött volna összességében a 0 százalék körüli GDP-arányos növekedés.

"A jövő teljesen más, mint a múlt" - fordított mondandóján Matolcsy György, de a mostani helyzetnek van számára három következtetése: "Ami eddig jó volt, az nem feltétlenül lesz elég. Azt javasoljuk, a szükséges nagy változtatások 80 százalékát előre kell hozni. Három nagy tervre van szükségünk,

  1. egy makrogazdasági tervre 10, 5 és 3 évre,
  2. egy nagy fejlesztési tervre és
  3. egy versenyképességi tervre"

- mondta.

Most 2022-ig nem kell kitűzni célként az egyensúly helyreállítását, de utána kötelező.

"Az nyeri meg a következő évtizedet, aki levonja a megfelelő tanulságokat" - mondta Matolcsy György.

Virág Barnabás a jegybanki inflációs elemzésről beszélt, négy tényezőt említve az infláció várható befolyásolójaként (pozitív irányba a dohányárak), de lesz két dezinflációs faktor is (külső okok, belső kereslet visszafogott volta).

Megerősítette, 6-6,5 százalékos csökkenésre számítanak idén, de

3,5-3,6 százalékos növekedéssel számolnak 2021-re, 5 fölöttire 2022-re, és újból 3,5 körülire 2023-ban a jegybanknál,

ennyivel még sosem számoltak előre.

"Nem dőlhetünk hátra az elmúlt hónapok dezinflációs hatásait látva, a helyzet gyorsan változik" - tette hozzá Virág Barnabás.

Patai Mihály beszámolt róla, hogy 32 vállalat élt eddig a vállalati kötvény kibocsátásának lehetőségével, és körülbelül 600 milliárd forintot mozdít meg ez a program.

Beszélt az azonnali fizetésre való átállással, az összes banki tranzakció 45 százaléka ma már ebben a rendben bonyolódik, "hárommillió állampolgár biztosan elégedett a rendszerrel. Éjjel, szombaton és vasárnap is lehet átutalni, mi tettük ezt kötelezővé először a világon a bankrendszer szereplői számára" - mutatott rá.

Fontosnak nevezte a nagyarányú készpénz elleni harcot, azzal a kitétellel, hogy "a magyar kultúrához azért hozzátartozik a készpénz is". Megjegyezte, jelenleg

7000 milliárd forintnyi készpénz van forgalomban Magyarországon, de a készpénz iránti érdeklődés növekedése mára már csökken,

ha maga a készpénzállomány növekszik is, ráadásul az eurózónában és az Egyesült Államokban is sokkal nagyobb a készpénz iránti éhség.

Kandrács Csaba a jegybank felügyeleti tevékenységéről szólt, szerinte mindenképpen érdem, hogy pénzügyi intézmény az elmúlt hónapokban a felkészültség következtében nem került bajba.

Előrelépést lát a "fogyasztóbarátság", a fenntarthatóság és az ügyfelek mindennapjait megkönnyítő digitalizáció területén is.

"A fogyasztók 99 százaléka ma már fix kamatozással veszi fel lakáshitelét" - emelte ki, buzdítva a maradék 1 százalékot is, hogy gondolja meg hitele fixálását.

Bő 2,5 milliárd forintnyi bírságot is kiszabtak a szabályokat sértő pénzintézetekre, a perek többségét pedig a jegybank megnyerte.

A jegybank ma már - mint mondta még - papírmentes irodákat tart fenn, célja, hogy

az első karbonsemleges jegybank

legyen a világon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×