eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Akár egymilliárdos hitelt is igényelhetnek a kkv-k

Akár a bőség zavarában is lehetnének a hitelt kereső vállalkozások: a bankoknál több állami támogatású program is indult párhuzamosan a kkv-k finanszírozására. Sokszor azonban maguk a vállalkozások sem tudják, melyik konstrukció lenne számukra a megfelelő – mondta az InfoRádióban Korsósné Maku Márta, a Sberbank termékfejlesztési vezetője.

A piacon több finanszírozási termék elérhető most, és ezek között az eligazodás néha komplikált. A két népszerű konstrukció az NHP Hajrá és a Széchenyi Kártya Program, és nagyon sok a közös vonás a két termékben – mondta Korsósné Maku Márta.

A legfontosabb különbség, hogy az NHP Hajrá egy sokkal kötetlenebb, egyedibb termék, inkább hitelkiváltásra jött létre, minimálisan magasabb kamattal, míg az SZKP alacsony kamattal, megemelt keretekkel fut, inkább eszköz- és beruházáshitel. Lényeges, hogy utóbbiak 100 milliós felső határa megemelkedett, akár egymilliárd forintos hitelösszeg is elérhető. Mindkettő forint alapú, fix kamatozású, ezért hosszú távon is biztonságot nyújt. Nagy különbség, hogy az SZKP sokkal alacsonyabb, 0,1–0,5 százalék közötti kamatozású, de ehhez is kapcsolódnak járulékos költségek is – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A napokban induló MFB-konstrukcióról azt mondta, ez nagyobb árbevételű cégeknek szól, legalább egymilliárdos hitelösszeggel. Magasabb kamat, de rugalmasabb finanszírozási lehetőségek jellemzik. Nagy cégekre, egyedi projektekre szabott megoldás, amely elérhető euróban is.

A hiteligénylés előtt a vállalkozásnak érdemes végiggondolnia, hogy van-e olyan hitele, amelyet ki szeretne váltani, van-e olyan projektje, amit hitelből szeretne finanszírozni, milyen feltételekkel venne fel hitelt, és utána lehet dönteni. Az igénylésre a normál szabályok vonatkoznak, a termék pedig nem mézesmadzag: aktív működési múlt, átlátható tulajdonosi kör, NAV-állóság, tőke és profit szükséges – mondta Korsósné Maku Márta, a Sberbank termékfejlesztési vezetője.

A termékek közül a Sberbanknál az NHP Hajrá már két hete elérhető, az MFB-konstrukció június elejétől lesz igényelhető, míg az SZKP a hónap közepétől, de ez bankonként változik, van, ahol már mindhárom termék elérhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×