eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzeme 2015. szeptember 2-án. Mintegy ötmilliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Elbocsátások két nagy magyarországi autóipari cégnél

Több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek a Continental makói és váci telephelyén, míg a Hankook rácalmási üzemében szakaszosan küldenek el munkavállalókat - tudta meg a Napi.hu a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökétől.

A lap úgy tudja, már a múlt héten megszületett a döntés arról, hogy a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói és váci telephelyén minimum 200, de legfeljebb 700 fős létszámleépítést hajtanak végre. A cég a termelés visszafogása miatt heti négynapos munkarendre történő átállást és minimum 20 százalékos fizetéscsökkentést ajánlott fel. Így csak minegy 200 fő munkaviszonya szűnne meg, ha viszont nemet mondanak az ajánlatra a munkavállalók, akár 700 embert is elküldhetnek. Jelenleg aláírásgyűjtés zajlik a kérdésben.

A VDSZ elnöke, Székely Tamás a gazdasági portálnak azt mondta, a szakszervezetnél korrektnek tartják a cég ajánlatát és igent is mondtak volna rá, de mivel a vállalat nem ad garanciát arra, hogy az aláírók munkaviszonya nem fog megszűnni, a VDSZ ebben a formájában elutasítja a tervezetet.

Közben leépítés kezdődött a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási abroncsgyártó üzemében is, ahol március 24-én állították le a termelést. Április 14-én részlegesen újraindították a gyártósorokat, de csak visszafogottan működik az üzem és a megrendelések is alacsony volumenűek. Székely Tamás szerint a társaság márciusban mintegy 50 dolgozót küldött el, majd áprilisban ismét 50 főt, mindkét alkalommal próbaidősöket vagy határozott idejű szerződéssel rendelkezőket. A szakszervezeti vezető szerint a társaság az elkövetkező hónapokban is folytatni fogja ezt a gyakorlatot, mert így a csoportos létszámcsökkentéssel járó kötelezettségeket meg tudja kerülni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×