eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján a fővárosi Hungexpón 2020. január 9-én. A miniszter bejentette, hogy februártól harmadával nőnek a felsőoktatási ösztöndíjak és a magyar állami ösztöndíjas képzésben megállapított felvételi pontszám maximum 400 pont lesz. Az Oktatási Hivatal és a HÖOK Hallgatói Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. által szervezett eseményen csaknem 140 kiállító - köztük több mint tíz ország mintegy hatvan felsőoktatási intézménye - várja a középiskolásokat, szüleiket és minden érdeklődőt.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Jelentős könnyítés vált elérhetővé mától a munkáltatóknak

Csütörtöktől igényelhető a gazdaságvédelmi akcióterv általános munkahelyvédelmi bértámogatása, és már elérhető a kutatás-fejlesztési bértámogatás is.

A munkahelyvédelmi bértámogatási programban az állam három hónapra átvállalja a munkavállalók kieső jövedelmének egy részét, ha a dolgozókat csak csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni. A részletekről az InfoRádió Aréna című műsorában is beszélt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

„Ahol nincs fizikailag munkája az embereknek, ha ez a teljes munkaidőnek a 15 és 55 százaléka között van valahol, akkor ebben az időszakban

az állam 70 százalékát a munkabérnek és költségeinek három hónapig állja”

– fogalmazott a tárcavezető.

A munkáltatónak vállalnia kell, hogy az igénylés beadásától számítva megőrzi, a folyósítást követően pedig legalább egy hónapig fenntartja dolgozói létszámát. További feltétel, hogy a támogatott cégeknél a dolgozók a kieső munkaidőre sem maradhatnak otthon, a vállalat számára hasznos feladatokat kell végezniük – tette hozzá Palkovics László.

„Tehát, azt, hogy egy vállalatnál az alapdolgozók a heti öt napból, az állami támogatás megléte mellett mondjuk három napot dolgoznak, kettőt pedig otthon ülnek,

ezt ne tegyük

– emelte ki. – Az említett két nap alatt, míg ez az időszak tart, vegyenek részt például vállalati képzésen, hogy távoktatásban új képességeket sajátítsanak el. Vagy végezzenek olyan feladatokat, amire eddig nem volt idő, vagy eddig külső segítséget vettek igénybe.”

Az általános bértámogatás mától igényelhető a kormányhivataloknál. A kérelem egyszerűsített adatlappal, Cégkapun keresztül is benyújtható. Szerda óta már elérhető a kutatás-fejlesztési bértámogatás is.

A kormány ebben a szektorban is 3 hónapig segíti a munkavállalók megtartását, hangsúlyozta.

„A kormány 40 százalékos bértámogatás fog adni. Ebben az esetben viszont nem értelmezhető a rövidített munkaidő,

hiszen egy fejlesztőmérnök akkor is dolgozik, ha a cégnek nincsen rendelési állománya” – jegyezte meg.

A bértámogatást a kutatás-fejlesztést végző, nem költségvetési szerv munkáltató kérheti. A pályázó cégek munkavállalói a területre jellemző átlagbér szuperbruttójának 40 százalékát, legfeljebb 318 ezer forintot kapnak majd havonta. Ha a kérvényt már a következő napokban leadják,

a munkavállalók utófinanszírozás formájában áprilisi részbért is kaphatnak.

A program várhatóan 33 ezer kutatót érint majd. A szaktárca szerint már vizsgálják, hogy a bértámogatást a katás vállalkozásokra is kiterjesszék.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×