eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Borús képet fest a jövő a fekete arany piacára

A mostani olajárzuhanás Magyarországon kevésbé érezteti majd hatását – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Pletser Tamás. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint most az jár jól, aki tartalékolni tud.

Az amerikai WTI (West Texas Intermediate) a hétfői napon – a közeli májusi határidőre – mínusz 37,6 dollárig zuhant, miután bizonyos cégek a tárolási problémák miatt már fizetni is hajlandóak, hogy a nyersolajat valaki átvegye – foglalta össze az InfoRádiónak nyilatkozó szakember.

Ez természetesen a magyar benzinkutakon soha nem fog bekövetkezni, miután egyrészt Magyarországnak nem az amerikai WTI az irányadó, hanem a Brent, másrészt Magyarországon igen komoly jövedéki- és egyéb adók terhelik az üzemanyagárakat, amik mindenképp költségként jelentkeznek – tette hozzá Pletser Tamás.

Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint fontos kiemelni, hogy

a WTI „összeomlása” nem az egész olajpiacot bomlasztja, hiszen ez az ipar csak egy szegmense.

És bár valóban komoly szállítási és tárolási-kapacitási gondokkal küzdenek az USA "közepén" a túlkínálat miatt, ez az Európában irányt adó Brent típusú kőolaj esetében valószínűleg nem fog bekövetkezni.

Az amerikai kormányzat közben bejelentette: 75 millió hordó nyersolajat megvásárol a stratégiai tartalék számára, amely lépést Pletser Tamás is feltétlenül szükségesnek és megfelelőnek nevezett, ugyanis nagy pazarlásnak tartaná a világ és az Egyesült Államok számára is, ha a kialakult helyzet miatt jelentős kőolajipari kapacitások eltűnnének. Ezt az USA úgy tudja ellensúlyozni, hogy beszáll a vételi oldalra. A felkínált mennyiség, jegyezte meg, 8-10 nap alatt megtelik a mostani túlkínálat miatt.

Ezt követően várhatóan kénytelenek lesznek egyes piaci szereplők csökkenteni a kapacitásaikat és gyakorlatilag „erőszakosan elfojtani a kutakat”, kikapcsolni azokat – tette hozzá az Erste elemzője, aki szerint ezzel az a probléma, hogy

eltűnhet a világ kapacitásának 10-15 százaléka is,

amit a későbbiekben nagyon nehéz lesz újraindítani. Egy visszaépülő kereslet esetén a hiányzó kínálat pedig komoly olaljár-emelkedést is okozhat.

Végezetül megjegyezte, a jelenlegi helyzet első számú nyertesei azok lehetnek, akik képesek most olcsón betárolni, és majd, amikor a piac helyreáll, egy-két év múlva, jelentős haszonnal adhatnak túl az olajon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×