INFORÁDIÓ 
2021. január 22. péntek
Artúr, Vince

pletser tamás

olajár

tartalék

Borús képet fest a jövő a fekete arany piacára

Borús képet fest a jövő a fekete arany piacára

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
Újabb cikkünk a témában:

A mostani olajárzuhanás Magyarországon kevésbé érezteti majd hatását – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Pletser Tamás. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint most az jár jól, aki tartalékolni tud.

Az amerikai WTI (West Texas Intermediate) a hétfői napon – a közeli májusi határidőre – mínusz 37,6 dollárig zuhant, miután bizonyos cégek a tárolási problémák miatt már fizetni is hajlandóak, hogy a nyersolajat valaki átvegye – foglalta össze az InfoRádiónak nyilatkozó szakember.

Ez természetesen a magyar benzinkutakon soha nem fog bekövetkezni, miután egyrészt Magyarországnak nem az amerikai WTI az irányadó, hanem a Brent, másrészt Magyarországon igen komoly jövedéki- és egyéb adók terhelik az üzemanyagárakat, amik mindenképp költségként jelentkeznek – tette hozzá Pletser Tamás.

Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint fontos kiemelni, hogy

a WTI „összeomlása” nem az egész olajpiacot bomlasztja, hiszen ez az ipar csak egy szegmense.

És bár valóban komoly szállítási és tárolási-kapacitási gondokkal küzdenek az USA "közepén" a túlkínálat miatt, ez az Európában irányt adó Brent típusú kőolaj esetében valószínűleg nem fog bekövetkezni.

Az amerikai kormányzat közben bejelentette: 75 millió hordó nyersolajat megvásárol a stratégiai tartalék számára, amely lépést Pletser Tamás is feltétlenül szükségesnek és megfelelőnek nevezett, ugyanis nagy pazarlásnak tartaná a világ és az Egyesült Államok számára is, ha a kialakult helyzet miatt jelentős kőolajipari kapacitások eltűnnének. Ezt az USA úgy tudja ellensúlyozni, hogy beszáll a vételi oldalra. A felkínált mennyiség, jegyezte meg, 8-10 nap alatt megtelik a mostani túlkínálat miatt.

Ezt követően várhatóan kénytelenek lesznek egyes piaci szereplők csökkenteni a kapacitásaikat és gyakorlatilag „erőszakosan elfojtani a kutakat”, kikapcsolni azokat – tette hozzá az Erste elemzője, aki szerint ezzel az a probléma, hogy

eltűnhet a világ kapacitásának 10-15 százaléka is,

amit a későbbiekben nagyon nehéz lesz újraindítani. Egy visszaépülő kereslet esetén a hiányzó kínálat pedig komoly olaljár-emelkedést is okozhat.

Végezetül megjegyezte, a jelenlegi helyzet első számú nyertesei azok lehetnek, akik képesek most olcsón betárolni, és majd, amikor a piac helyreáll, egy-két év múlva, jelentős haszonnal adhatnak túl az olajon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Olajár-zuhanás - Pletser Tamás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018