eur:
393.16
usd:
367.81
bux:
66027.93
2024. április 24. szerda György
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Bencsik János országgyűlési képviselő (b) és Dominic Lee, a Soulbrain pénzügyi igazgatója (j) a dél-koreai Soulbrain beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. február 12-én. Hétmilliárd forintból létesít gyárat a cég Tatabányán, 4700 négyzetméteren lítiumos akkumulátorokhoz szükséges elektrolitokat gyártanak majd; a beruházáshoz a kormány 425 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.
Nyitókép: Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hétmilliárdból épül elektrolitgyár Tatabányán

A dél-koreai tulajdonú Soulbrain beruházását 425 millió forinttal támogatja az állam. Az elektromos autókhoz használatos akkumlátor alapanyagot gyártó üzem 2021 közepén kezdheti meg a termelést.

Hétmilliárd forintos beruházással épít új, lítiumos akkumulátorokhoz szükséges elektrolitokat gyártó üzemet a dél-koreai tulajdonú Soulbrain Tatabányán, a fejlesztést pedig 425 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatással segíti a kormány - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A 2021 közepén már üzembe helyezendő 4700 négyzetméteres gyár a jövőben képes lesz a Magyarországon működő nagy koreai akkumulátorgyártó vállalatok, az SK Innovation és a Samsung alapanyag-igényének kiszolgálására - tette hozzá.

A miniszter szerint az ipari termelés 29 százalékát adja az autóipar, 175 ezren dolgoznak az ágazatban, és 91 százalékos az export aránya. Az ágazat teljesítménye 2019 első 11 hónapjában 13 százalékkal nőtt, 8947 milliárd forint termelési értéket állított elő, amely már meghaladja a 2018-as egész éves rekordadatot. Igaz, a KSH friss adatai szerint decemberben már visszafogta az ipari teljesítményt a szektor lassulása.

Szijjártó Péter szerint a keletről érkezett beruházások egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar gazdaságban. Tavaly az országba érkezett beruházások értékének 48 százalékát adták a keleti nagyvállalatok, és a Magyarországon újonnan létrehozott munkahelyek 32 százaléka is e beruházókhoz köthető. Tavaly a koreai vállalatok döntöttek a legtöbb magyarországi beruházás mellett, 2014 óta összesen 1300 milliárd forint értékű 22 nagy koreai beruházás érkezett az országba, és 7000 új munkahelyet hoztak létre - mondta.

Dominic Lee, a Soulbrain pénzügyi igazgatója szerint az év végére befejeződik a tatabányai üzem építése és jövő év közepén már termelni fog. A teljes beruházás értéke nagyjából 20 millió euróra rúg, az éves bevételük pedig 150 millió euró lehet. A Soulbrain törekszik arra, hogy a vegyi anyagok biztonságos kezelőjeként legyen jelen a piacon.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×