INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

beruházás

elektromobilitás

tatabánya

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Bencsik János országgyűlési képviselő (b) és Dominic Lee, a Soulbrain pénzügyi igazgatója (j) a dél-koreai Soulbrain beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. február 12-én. Hétmilliárd forintból létesít gyárat a cég Tatabányán, 4700 négyzetméteren lítiumos akkumulátorokhoz szükséges elektrolitokat gyártanak majd; a beruházáshoz a kormány 425 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.

Hétmilliárdból épül elektrolitgyár Tatabányán

Infostart / MTI

A dél-koreai tulajdonú Soulbrain beruházását 425 millió forinttal támogatja az állam. Az elektromos autókhoz használatos akkumlátor alapanyagot gyártó üzem 2021 közepén kezdheti meg a termelést.

Hétmilliárd forintos beruházással épít új, lítiumos akkumulátorokhoz szükséges elektrolitokat gyártó üzemet a dél-koreai tulajdonú Soulbrain Tatabányán, a fejlesztést pedig 425 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatással segíti a kormány - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A 2021 közepén már üzembe helyezendő 4700 négyzetméteres gyár a jövőben képes lesz a Magyarországon működő nagy koreai akkumulátorgyártó vállalatok, az SK Innovation és a Samsung alapanyag-igényének kiszolgálására - tette hozzá.

A miniszter szerint az ipari termelés 29 százalékát adja az autóipar, 175 ezren dolgoznak az ágazatban, és 91 százalékos az export aránya. Az ágazat teljesítménye 2019 első 11 hónapjában 13 százalékkal nőtt, 8947 milliárd forint termelési értéket állított elő, amely már meghaladja a 2018-as egész éves rekordadatot. Igaz, a KSH friss adatai szerint decemberben már visszafogta az ipari teljesítményt a szektor lassulása.

Szijjártó Péter szerint a keletről érkezett beruházások egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar gazdaságban. Tavaly az országba érkezett beruházások értékének 48 százalékát adták a keleti nagyvállalatok, és a Magyarországon újonnan létrehozott munkahelyek 32 százaléka is e beruházókhoz köthető. Tavaly a koreai vállalatok döntöttek a legtöbb magyarországi beruházás mellett, 2014 óta összesen 1300 milliárd forint értékű 22 nagy koreai beruházás érkezett az országba, és 7000 új munkahelyet hoztak létre - mondta.

Dominic Lee, a Soulbrain pénzügyi igazgatója szerint az év végére befejeződik a tatabányai üzem építése és jövő év közepén már termelni fog. A teljes beruházás értéke nagyjából 20 millió euróra rúg, az éves bevételük pedig 150 millió euró lehet. A Soulbrain törekszik arra, hogy a vegyi anyagok biztonságos kezelőjeként legyen jelen a piacon.

Nyitókép: Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018