eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

Messze meghaladja a kínálatot a kereslet, emiatt emelkednek az árak, és még egy hétig drágulás várható. Annyira nincs elegendő bárány, hogy szinte minőségi kifogás nélkül mindent elvisznek a kereskedők - ismertette a helyzetet Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója az InfoRádióban. Hozzátette: egész Európában bárányhiány van, mert még nem érkeztek meg a harmadik országok beszállításai, illetőleg a belső országok termelése is kötött a tavaszi-nyári szezonhoz, és ilyenkor viszonylag kevés a bárány.

A hazai termelők nagy része a húsvétra koncentrál, annak ellenére, hogy a terméktanács 30 éve próbálja bebizonyítani, hogy ilyenkor karácsonykor is van kereslet, tudnának jó üzletet csinálni - számolt be az igazgató.

A bárányhús az egyik legdrágább állati fehérje - szögezte le az igazgató, hozzátéve, hogy egy élő állat ára kilónként 1100-1150 forint körül mozog, ami megduplázódik, ha ebből húst csinálnak. Ez

bárányonként 22-23 ezer forintot jelent a termelőknek.

Ilyenkor 80-100 ezer állatot lehetne eladni, de ennyit a terméktanácsi elnök szerint még sosem sikerült, néhány éve is csak 60-65 ezerig jutottak. Az értékesítési lehetőségekhez képest ez alacsony szint.

Sok termelőnek nagyon kevés állata van, ezért nem tudja szétszedni az állományát úgy, hogy mindhárom főszezonban tudjon értékesíteni. A nagyobb termelők kihasználják ezt a lehetőséget.

Az elmúlt két évben azt tapasztalták, hogy - főként a városlakók körében - növekszik a bárányhús iránti kereslet, részben azért, mert egyre több étteremben lehet vele találkozni. Az ilyen éttermek közelében található piacokról például felvásárolták a bárányhúst.

A lakosság számára bárány-programot hirdetnek: tavaly karácsony előtt volt promóció, jövőre tavasszal lesz, de megpróbálnak egyet őszre is megszervezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×