eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Már élesben tesztelik az új rendszert a magyar bankok

Javában zajlik az azonnali átutalási rendszer éles tesztüzeme, a rendszer iránt a bankszektoron kívüli szereplők is érdeklődnek.

Az azonnali átutalási rendszer éles tesztüzeme szeptember 1-jén indult, a Giro Zrt. akkortól két - egy teszt és egy éles - környezetet biztosít a klíringtagok részére a rendszereik működésének kipróbálásához. Ennek menetéről is beszélt a cég innovációs és szolgáltatásfejlesztési osztályának vezetője, Zátonyi János a portfolio.hu-nak.

A bankok jelentős része egyelőre a kötelező feladatok teljesítésére törekszik,

vagyis az átutalások indítását, fogadását, illetve a másodlagos azonosítókat kezelő adatbázist tesztelik, de vannak olyan bankok is, amelyek már a fizetési kérelem szolgáltatást is tesztelik, ami nem tartozik a kötelező elemek közé. Akadtnak olyan klíringtagok is, akik már vizsgálják, hogy az azonnali fizetési rendszerre építve milyen elektronikus fizetés megoldásokat lehetne létrehozni - mondta a szakember.

Kiderült továbbá, hogy a QR kód szabvány leírása továbbra is ajánlás formájában lesz publikálva, nem kötelezőként.

A bankok többsége ma még nem jár abban az implementációs szakaszban, hogy QR-kód alapon működő adatbevitelt fejlesszen az azonnali fizetési rendszerhez.

Ezen kívül vannak olyan nem banki szereplők is, amelyek szeretnének megoldást fejleszteni a fizetési kérelemmel az azonnali rendszerre, számukra is érdekes lehet a QR kód ajánlás - mondta Zátonyi János.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×