eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nyitóbeszédet mond az MNB szakmai könyvsorozatának legújabb, Bankok a történelemben: Innovációk és válságok című kötetének ünnepélyes bemutatóján a Budapest Marriott Hotelben 2018. június 14-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Jegybankelnöki csúcstalálkozó Budapesten

Először rendezik Budapesten a Kína és a kelet-közép-európai országok jegybankelnökeit magában foglaló 16+1 csúcstalálkozót. Ez az eddigi legnagyobb szabású nemzetközi jegybanki rendezvény Magyarországon. A kétnapos találkozót Orbán Viktor miniszterelnök, Ji Kang, a kínai jegybank elnöke és Matolcsy György, az MNB elnöke nyitja meg pénteken.

A kelet-közép-európai országok (KKE) és Kína együttműködési platformjának, a 16+1 együttműködésnek az ötlete 2011-ben, a Budapesten megrendezett Kína-KKE Gazdasági és Kereskedelmi Fórum után született. 2017 novemberében szintén Magyarország adott otthont a 6. Kína-KKE (16+1) csúcstalálkozónak, ahol a közép-kelet-európai országok és Kína kormányfői – összegezve az elmúlt öt év fejleményeit – megállapodtak, hogy a 16+1 együttműködést a jegybankokra is kiterjesztik.

Az együttműködésben részt vesz Kína, valamint 11 EU-tagállam: Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és öt nem uniós állam: Albánia, Bosznia és Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia. Az együttműködésben részt vevő 16 ország Európának az a térsége, amely már most is a kontinens gazdasági növekedésének motorja, és amely további dinamikus növekedés előtt áll.

A pénteki találkozón részt vesz a kínai jegybank 2018 márciusában kinevezett új elnöke, Ji Kang, aki feladataiban és hatáskörében is megerősített jegybankot vehetett át. Elődje, a 15 évig a kínai jegybank élén álló Csou Hsziao-csuan tavaly novemberben járt Magyarországon, és Orbán Viktor miniszterelnök valamint Matolcsy György jegybankelnök jelenlétében vehette át az MNB Lámfalussy-díj kitüntetését.

A kínai jegybank első számú vezetőjén kívül a rendezvényre Budapestre érkezik további négy ország jegybankelnöke (Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Románia, Litvánia), hat ország jegybankjának alelnöke (Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Montenegró, Szerbia), három jegybank pedig felső, illetve középvezetői szinten képviselteti magát (Lettország, Szlovákia, Szlovénia). Emellett az Európai Központi Bank is megfigyelőt küld a rendezvényre.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×