eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin
Megvan, hol kötött ki a többletpénz

Megvan, hol kötött ki a többletpénz

Az étkezésre és a rezsire megy el a magyar háztartások jövedelmének fele.

Az idei első félévben a reálkeresetek 10 százaléknál nagyobb mértékben nőttek, ennek következtében a családi adókedvezményt figyelembe véve a havi nettó átlagkereset 201 ezer forintra emelkedett. Egy négyfős, kétkeresős család esetén már személyenként havi százezer forint jut a kiadásokra – írja a zoom.hu. A reálkeresetek ilyen mértékű emelkedésére nem volt példa az elmúlt évtizedekben, és a béremelkedések hatására kezdenek átalakulni a fogyasztási szokások.

A legtöbb pénzt továbbra is az élelmiszerek és a lakásfenntartási kiadások teszik ki, de az elmúlt hónapokban érdekes változások történtek a fogyasztás szerkezetében. A KSH adatai szerint 2017 első felében fejenként havonta 79 633 forintot költöttek el a magyar családok, ami 5159 forinttal több, mint az előző évi.

Havonta a legtöbbet, 21 317 forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költöttek a családok egy főre vetítve, ezt követik a 17 222 forintos rezsikiadások, amelyek egy év alatt 1,8 százalékkal emelkedtek, de ez elmarad a 2,4 százalékos inflációtól. Az élelmiszerekre fordított kiadások 8 százalékkal nőttek, vagyis a többletjövedelem nagy része az élelmiszerboltokban kötött ki.

Nem az élelmiszerekre fordított kiadások emelkedtek a leggyorsabban:

a vendéglátásra fordított kiadások 9,2 százalékkal nőttek, igaz összegszerűen a 3200 forintos egy főre jutó kiadás arra utal, hogy az éttermi étkezés vagy a wellness-hétvége még csak kevesek kiváltsága.

A fogyasztói kiadások átlagot meghaladó mértékben nőttek a kultúra és a szórakoztatás területén, itt 6,4 százalékkal költöttek többet a családok, mint 2016 első felében, így az egy főre jutó kiadás 4250 forint volt. A háztartások a jövedelmük 11,8 százalékát fordították közlekedési kiadásokra idén, ami havi 8929 forintot tesz ki fejenként, ezzel a élelmiszerek és a rezsi mellett harmadik legnagyobb kiadásként erre ment el a legtöbb pénz.

Az élelmiszer, a rezsi és a közlekedés az, ahol a legkevésbé lehet spórolni. Ez a három tétel 2017 első felében a háztartások kiadásainak 59,6 százalékát tette ki.

Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt a háztartásokban a tartós fogyasztási cikkek száma. A felmérések szerint a TV és a mosógép ma már alapnak számít. A televíziókon belül lassan szorulnak vissza a képcsöves modellek, az LCD, illetve LED-es készülékek aránya 54 százalékra nőtt. Mosogatógépet még csak minden ötödik háztartásban találunk, míg autóval minden második család rendelkezett.

Száz háztartásra 168 mobiltelefon jut, de csak a háztartások 92 százalékában található ilyen készülék. A háztartások 34 százalékában még nincs semmilyen számítógép.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×