Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megvan, mennyivel nőhet még idén a nyugdíj

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány tavaly az utolsó pillanatban vizsgálta felül inflációs prognózisát, ám egyre biztosabb, hogy ez is frissítésre szorul. Mindez pedig hatással lehet a nyugdíjakra: a jelenlegi állás szerint novemberben átlagosan évi 12 ezer forintos kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok.

A Magyar Nemzeti Bank kedden ismertette legújabb inflációs jelentésének legfontosabb számait, és az idei évre 2,6%-os átlagos áremelkedést vár.

Vagyis 1 százalékponttal magasabb lehet az idei átlagos infláció annál, mint amit a kormány vár, ez pedig az idei évi nyugdíjemelést is érinti. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény kimondja ugyanis, hogy ha az infláció mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja a tervezett mértéket, akkor novemberben - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

A kormány is készül erre a lehetőségre. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis épp hétfőn azt mondta, hogy a kormány novemberben megvizsgálja a kérdést, s szükség esetén kifizetésről határoz.

A Portfolio.hu kalkulációja szerint ha abból indulunk ki, hogy a 122 ezer forinthoz jutó "átlagnyugdíjas" az év végén pótlólagos emelésben részesül, akkor

évi 12 ezer forinttal járhat jobban

a nagyobb emelésnek köszönhetően az év végén.

Ezen felül járhat még a nyugdíjasoknak egy év végi egyszeri nyugdíjprémium a várható gazdasági növekedés függvényében. Akkor örülhetnek igazán az időskorúak, ha a GDP idei növekedése 3,5% felett lesz várhatóan. Ez az összeg egy átlagos nyugdíjban részesülő nyugdíjas számára 8000 forintot jelenthet 3,9%-os várható GDP-növekedés mellett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!