eur:
394.66
usd:
369.26
bux:
65234.11
2024. április 23. kedd Béla

Az atomenergia kimászott a fukusimai gödörből

Az átalakulóban lévő energiapiacok legfontosabb kérdéseiről szóltak a Portfolio Energy Investment 2016 című, keddi konferenciájának előadásai és kerekasztal beszélgetései.

Az atomenergia kimászott a fukusimai gödörből, két országnak köszönhetően, az egyik Kína, ahol nagyon erős belföldi irányultságú atomprogramot hirdettek, vagyis negyedévente egy új atomreaktor, a másik pedig Oroszország, ahol 9 erőmű épül, valamint globálisan összesen 36 atomreaktor építésére van szerződése a Roszatomnak - mondta Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdásza a konferencián, a szervezet energiaipari beruházásokkal kapcsolatos jelentését ismertetve. Hozzátette azonban gyorsan, biztos benne, hogy nem lesz ennyi új orosz nukleáris reaktor a világban, ezek a szerződések még a 100 dolláros olaj idején köttettek, azóta pedig a helyzet alapvetően megváltozott.

Az olajárcsökkenés drasztikusan visszavetette az energiaipari beruházásokat világszerte, amelyek összértéke a globális GDP 2,4 százaléka, 1840 milliárd dollár. A meghatározó továbbra is az olaj és gázipar. A megújuló források részesedése 17 százalék, ezen belül is 16 százalék az áramtermelési célú zöldenergia projektek részesedése, mert a közlekedésben, épületfűtésben, szóval az árampiacon túl a megújulók jelenléte marginális - mondta Varró László, a portfólió energiakonferenciáján.

A cél, a nukleáris áramtermelés részesedésének hosszú távú fenntartása - ezt Aszódi Attila, a Paksi bővítés kormánybiztosa mondta a rendezvényen, ahol egyrészt beszámolt a környezetvédelmi engedélyezés folyamatáról és a telephely engedélyezés előkészítéséről. Ez utóbbi egyik célja, hogy meghatározzák a telephely jellemzőit, amit a tervezőknek majd figyelembe kell venni, illetve most kell bizonyítani – mondta Aszódi Attila – , hogy a telephely alkalmas a létesítmény befogadására.

Az engedélyezés során - jegyezte meg a kormánybiztos - két fő csoportba sorolhatók a vizsgált kérdések. Az egyik ilyen az emberi veszélyforrások, az emberi tevékenységgel összefüggő kockázatok. A másik nagy csoport a természeti eredetű veszélyforrások köre.

Vizsgálták egyebek mellett a közlekedési balesetek, a katonai események, a tüzek, a robbanások esetleges hatásait, készültek elemzések arra vonatkozóan is, hogy milyen hatásai lehetnek, ha egy repülőgép rázuhan a majdani reaktorokra. „Vizsgáltuk az extrém szél, csapadék kockázatait, a Duna szélsőséges vízállásainak hatásait is” - folytatta Aszódi Attila.

A konferencia egyik központi kérdése a megváltozott, vagy legalábbis változóban lévő piaci környezet volt.

Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, abban hisznek, hogy az emberek igényei változnak, mobilabbak lesznek, és ezt megpróbáljuk a lehető legmagasabb szinten kiszolgálni. Hangsúlyozta, a Mol-nak ma Magyarországon 500, a régióban összesen közel kétezer úgynevezett szolgáltatási pontja van, vagyis közel 10 millió ügyféllel, napi egymillió tranzakcióval számolhatnak ebben a kiskereskedelmi rendszerben - ahogyan Fasimon Sándor fogalmazott.

Ezt a szolgáltatási, fogyasztói, ügyfél-centrikus kiskereskedelmi irányt egyértelműen erősíteni szeretnénk - hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×