Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszaállunk a startvonalra a roaming-díj ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A távközlési szolgáltatóknak jó, a fogyasztóknak továbbra is rossz a roamingdíj - mondta a mobilaréna.hu főszerkesztője annak kapcsán, hogy az Európai Tanács felpuhítaná az uniós roaming-rendeletet, és a roaming-díjak megszüntetését 2015 vége helyett 2018-ra tolná ki. Khell Bogdán úgy fogalmazott: ez olyan, mintha visszaállnánk a startvonalra.

"Emellett azért szolgáltatóknak vannak érveik, főleg anyagi jellegűek, nagy valószínűséggel. És talán még nem is tudtak felkészülni arra a helyzetre, hogy a roamingot teljesen eltörölje az Európai Unió" - mondta a mobilaréna.hu főszerkesztője.

Khell Bogdán hozzátette: "nyilván sokkal több érv szól ellene. Magánemberként, felhasználóként mindenképpen minden amellett szól, hogy a roaming tűnjön el a kalkulálandó költségek közül. Mostanában nagy igény mutatkozik arra, hogy a mobiltelefonnal külföldön sem csak telefonálni, üzenetet tudjunk küldeni, hanem adatátvitelt is használhassunk, ennek árai jelenleg meglehetősen borsosak az Európai Unióban. Egyre inkább létszükséglet, hogy az ember kezében lévő tárgyon legyen internetelérés, egyrészt mert az ember megszokta otthon, navigációhoz, közösségi oldalakhoz, levelezéshez elengedhetetlen, másrészt pedig nagyban segíti a produktivitást, ha az ember kezében ott van az internet egy kis szelete. Ezt a roaming-díj eltörlésével biztosítani lehetett volna."

"Most az az indoklás egy része, hogy sok olyan fejlesztést végeznek, amelyek nagy anyagi beruházást igényelnek, azt gondolják, hogy a roaming-díjak eltörlésével nem lesz ezekre fedezet, tehát anyagi érv elsősorban" - fűzte hozzá a mobilaréna.hu főszerkesztője.

"A három évre kitolás olyan, mintha visszaálltunk volna a startvonalra, hiszen jó pár évvel ezelőtt már fokozatosan csökkentek a roaming-díjak az Európai Unión belül, aminek a végső lépése az lett volna, hogy teljesen eltörlik. Azt még nem lehet tudni, hogy ha elfogadják ezt a tervezetet, a következő három évben egyáltalán nem nyúlnak-e hozzá, vagy megpróbálnak esetleg egy ugyanilyen fokozatosságú csökkenést betervezni egészen addig, amíg valóban eltűnnek a roaming-költségek - hangsúlyozta Khell Bogdán.

Hanganyag: Panulin Ildikó