eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ennyi volt az infláció októberben

Októberben 0,9 százalékos volt az éves infláció. A fogyasztói árak az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

Legutóbb 1974 februárjában volt ennél alacsonyabb az éves infláció, a mutató értéke akkor 0,6 százalék volt.

A londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint valószínűleg stagnált, esetleg kissé lassult az éves összevetésű magyarországi infláció a múlt hónapban. Az MTI előzetes felmérésébe bevont citybeli befektetési és elemzőházak 1,2-1,4 százalékos előrejelzéseket adtak a teljes kosárra számolt októberi tizenkét havi inflációra, s nem tartották kizártnak, hogy az index decemberben az újabb közműdíjcsökkentések miatt 1 százalék alá csökken.

Mináry Borbála, a KSH szakértője elmondta: az üzemanyagok ára egy hónap alatt 4,7 százalékkal csökkent, ez önmagában 0,4 százalékponttal mérsékelte a fogyasztói árindexet.

Rámutatott arra, hogy a legnagyobb csökkenést az infláció éves ütemében az üzemanyagok és az élelmiszerek árában mutatták ki, de a szolgáltatásokat kivéve minden főcsoportban mérséklődött a növekedés üteme a 2012 októberihez képest. A dohány árának szeptemberi jelentős növekedését nem követte újabb növekedés októberben - tette hozzá. A november elsejétől hatályba lépett közműdíjcsökkentés nagyobb részben decembertől lesz hatással a fogyasztói árindexre. Jelentősnek nevezte, hogy a pénzügyi szolgáltatások ára egy év alatt 54,2 százalékkal emelkedett.

A KSH kedden kiadott jelentése szerint az Európai Unió módszertana szerint számított harmonizált fogyasztóiár-index évi 1,1 százalék volt októberben, ami 0,5 százalékkal alacsonyabb a szeptemberinél. A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,4 százalékra csökkent a szeptemberi 3,5 százalékról, míg havi összevetésben 0,1 százalékot tett ki a szeptemberi 0,8 százalék után. A nyugdíjas fogyasztóiár-index 0,7 százalék volt a szeptemberi 1,2 százalékot követően.

Októberben az élelmiszerek ára kis mértékben, 0,1 százalékkal nőtt. Emelkedett a tojás (2,4 százalék), a sajt (1,7 százalék), a tej (1,6 százalék) és a száraztészta (1,3 százalék) ára. Csökkent azonban a liszté (2,5 százalék), a cukoré (1,8 százalék), valamint a párizsié és a kolbászé (1,1 százalék). A szezonváltás következtében a legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (1,9 százalék). A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára kis mértékben nőtt egy hónap alatt (0,1-0,1 százalék), mialatt a szolgáltatások ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek körében kisebb árcsökkenés volt megfigyelhető (0,1 százalék). Az egyéb cikkek ára - lakás, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek), átlagosan 2,1 százalékkal csökkent. Ezen belül a járműüzemanyagokért 4,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Egy év alatt, 2012. októberhez viszonyítva, az élelmiszerárak az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt a sajt (8,9 százalék), a tej (5,0 százalék) és a sertéshús (4,4 százalék) ára. Olcsóbb lett többek között a liszt (13,1 százalék), a tojás (12,9 százalék), a cukor (10,3 százalék), valamint a csokoládé és a kakaó (5,3 százalék). Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,5 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,8 százalék), ezen belül a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 10 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe. A ruházkodási cikkekért átlagosan 1,4, az egyéb cikkekért 1,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 5,5 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért 1,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia esetében is árcsökkenés volt megfigyelhető, összesen 8,9 százalék. Ezen belül a vezetékes gázért, a távfűtésért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. októberhez viszonyítva.

Az EU 28 tagországában szeptemberben a fogyasztói árak a harmonizált előzetes adatok szerint átlagosan 1,3 százalékkal voltak magasabbak, mint 2012. szeptemberben. A legkisebb árváltozást Bulgáriában (-1,3 százalék) és Görögországban (-1,0 százalék), a legnagyobbat az Egyesült Királyságban (2,7 százalék) és Észtországban (2,6 százalék) mérték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×