eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin

Ezen múlhat a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése

Hétfőn van a határideje a konvergencia-program benyújtásának. Az Európai Unió előírásai szerint minden évben április 15. napjáig, de legkésőbb április végéig kell elküldeni Brüsszelnek a programot, tavaly április 23-án adta át a dokumentumot a kormány Brüsszelnek. Ezen múlhat a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése és ez lesz az első program, amelyet az új nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály irányításával készül.

Nem kisebb a tét, mint hogy megszüntessék júniusban a túlzott deficiteljárást Magyarország ellen. Brüsszelt elsősorban arról kell meggyőzni, hogy nem csak idén, jövőre is 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány. És az sem mindegy, hogyan kívánja a kormány elérni a hőn áhított célt, vajon tartja-e idei 0,9 százalékos növekedési előrejelzését, és ami a legfontosabb, hogy ezt további intézkedések, megszorítások nélkül el tudja-e érni.

A dokumentum benyújtásának határideje április 15., de legkésőbb hó végéig kell elkészülnie. Brüsszel korábban 2013-ra és 14-re is 3 százalék feletti hiányt prognosztizált, kérdés, hogy most változik-e az Európai Bizottság véleménye. Tény, hogy a tavalyi hiány jobb a vártnál, 2 százalék a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ezt is vizsgálja az EU.

A kedvezőbb hiányadatra reagálva az Európai Bizottság szóvivője azt mondta: ez jó hír, de az idei és a jövő évi hiánynak is 3 százalék alatt kell maradnia, ezt vizsgálja majd a Bizottság, és hangsúlyozottan a számok döntenek. A Bizottság egyébként korábban a különadók csökkentését javasolta Magyarországnak.

Tavaly a konvergencia-program benyújtásakor a tranzakciós illetéket, a telefonadót, a biztosítási adót és az energiaszolgáltatók jövedelemadójának bevezetését jelentette be a kormány.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az idei költségvetésről korábban többször elmondta, hogy az első negyedéves számok ismeretében lehet beszélni arról, szükséges-e módosítás a költségvetésben, kellenek-e pótlólagos intézkedések. Az eddigi ismeretek szerint a pénztárgépek bekötése az adóhivatalhoz, illetve az elektronikus útdíj kapcsán tervezett költségvetési bevételek bizonytalanok. Elemzők szerint elképzelhető, hogy 150-200 milliárdos kiigazítás szükséges lesz a hiánycél teljesítéséhez, és ezzel együtt ahhoz, hogy az ország kikerüljön a túlzott deficiteljárás alól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×