eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nyílt fenyegetést kaphat Magyarország Brüsszelből

A biztosi testület napokon belül azt javasolhatja a Tanácsnak, hogy függesszék fel a Magyarországnak 2013. január 1-től esedékes kohéziós pénzügyi kötelezettségvállalások egy részét - közölték hétfőn jól értesült brüsszeli források.

A 27 uniós biztos kabinetfőnökei hétfő délután vitatták meg, hogy a biztosi testület szerdai ülésének napirendjére tűzzék-e a Magyarországnak a kohéziós alapból járó támogatások folyósításának a felfüggesztését - közölték hétfőn nevük elhallgatását kérő brüsszeli források. Ha a javaslat napirendre kerül, akkor a BruxInfo értesülése szerint valószínű, hogy a Bizottság a felfüggesztést javasolja majd a márciusban összeülő tagállami pénzügyminisztereknek.

A befagyasztás a szabályoknak megfelelően a 2013. január 1-től esedékes pénzügyi kötelezettségvállalásokat érintené, ezek összege az adott évre 1,7 milliárd euró körül van. Megfigyelők szerint azonban kizárt, hogy a felfüggesztendő kötelezettségvállalások összege a teljes keretet érintené. Folyamatban lévő projektekre nem vonatkozna a javaslat, csak azokat az összegeket, illetve egy részüket zárolnák, amelyeket a következő években megkezdendő beruházásokra különítenének el a kohéziós alapból.

Ha a Bizottság meghozza az egy ideje már érlelődő döntést, először fordulhat elő, hogy egy uniós tagállamot, pontosabban kohéziós országot a túlzott mértékű deficiteljárással összefüggésben ezzel a szankcióval sújtanak. A Bizottság a javaslatra már januárban megkapta a pénzügyminiszteri tanács zöld jelzését, amikor a tagállamok megállapították, hogy Magyarország nem tett mindenben eleget a tanács előző, még 2009 júliusában megfogalmazott ajánlásainak.

Bár hazánk a 2011 végi határidőre nominálisan az előírt három százalékos referenciaérték alá szorította le a hiányt, a kiigazítás alapvetően a Bizottság megítélése szerint egyszeri intézkedéseken, és nem pedig az elvárt mértékű strukturális hiánycsökkentésen alapult. Brüsszel továbbá azt sem látta garantáltnak, hogy a deficit 2013-ra nem kúszik vissza újra a tilos zónába, és eddig nem kapott elégséges biztosítékokat Budapesttől arra, hogy ez nem következik be. Más kérdés, hogy a különbség, amin a vita folyik, GDP-arányosan mindössze 0,25 százalék.

A Bizottság javaslatát márciusi ülésükön még minősített többséggel a tagállami pénzügyminisztereknek is jóvá kell hagyniuk. A döntés ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy hazánknak búcsút is kell majd mondania a felfüggesztett összegeknek. Valójában a kormánynak 2012 végéig még lehetősége van arra, hogy újabb kiigazító intézkedések bejelentésével megfordítsa a döntést, erről azonban meg kell győznie a Bizottságot, amely majd új javaslatot tehet a kormányoknak.

Magyar kormányzati illetékesek biztosak abban, hogy az ország végül egyetlen eurót sem fog elveszíteni a felfüggesztés miatt. Nevük elhallgatását kérő források újságíróknak nyilatkozva ezt részben arra alapozták, hogy a 2012-es büdzsében 2,5 százalékos strukturális kiigazításra kerül sor, a 2011 negyedik negyedévének növekedési adatai jobbak voltak a korábban vártnál, és a kormány - szerintük - már bejelentett a GDP 0,3-0,4 százalékának megfelelő kiigazítást. Egy illetékes ez alapján úgy vélte, hogy bár a felfüggesztést jogi szempontból nem lehetne kifogásolni, ám tartalmát tekintve nem szükségszerűen igazolható.

Még nincsenek részletek

A tervek szerint hamarosan foglalkozik az Európai Bizottság azzal a kérdéssel, hogy a túlzott deficit miatti eljárás keretében javasolja-e az európai uniós tagországoknak, hogy ideiglenesen és részlegesen függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatásokat - ezt Karolina Kottova, a testület egyik szóvivője jelezte hétfőn Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

További részleteket a szóvivő nem közölt, csupán arra emlékeztetett még, hogy a témában Olli Rehn pénzügyi és gazdasági felelős az illetékes - számolt be az MTI, emlékeztetve, hogy túlzott deficit miatt huszonhét uniós tagállam közül huszonhárom ellen folyik eljárás az unióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×