eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Százmilliárd eurós bank-feltőkésítést tartanak szükségesnek az EU-pénzügyminiszterek

Egyetértenek az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei uniós források szerint abban, hogy százmilliárd euró körüli nagyságrendű újratőkésítésre van szükség az európai bankágazatban az adósságválság biztonságos kezeléséhez.

A 27 tagállam pénzügyminiszterének Brüsszelben folyó tárgyalásairól kiszivárgott értesülések szerint elvi egyetértés született arról a keretrendszerről, amelynek alapján feltőkésítik az unióban tevékenykedő bankokat. Számos részletről azonban még folynak a tárgyalások.

Néhány tagállam (állítólag Spanyolország, Olaszország és Portugália) a beszámolók szerint még nem adta teljes hozzájárulását az összeghez sem, alacsonyabb mértékű tőkeemelést is elegendőnek tartanának. Helyszíni források megerősítették azt is, hogy az EU a kockázatos értékpapírok elégséges fedezetének minősülő, úgynevezett tőkemegfelelési mutató 9 százalékra növelésében gondolkodik.

A pénzügyi tárcavezetők az euróövezeti országok szűkebb körű, előző napi találkozója után ültek össze, hogy előkészítsék a vasárnapi állam- és kormányfői EU-értekezletet, amelynek fő célja egy átfogó, a piacok bizalmának visszaállítására képes intézkedéscsomag összeállítása.

A bankok tőkéjének további növelését az elmúlt hetekben elhangzott nyilatkozatok szerint immár gyakorlatilag elkerülhetetlen szükségszerűségként kezelik az EU-ban. Ennek fő oka a súlyosbodó adósságválság, illetve ahhoz kapcsolódóan az, hogy a pénzügyi piacok a megnövekedett terhelés miatt
még mindig nem érzik eléggé biztonságosnak a bankok teherbíró-képességét.

Olyan témáról van szó ráadásul, amelynek közvetlen hatása van az euróövezeten kívüli EU-tagországokra is, annak ellenére, hogy az adósságválság viszonylagosan a zónában a legsúlyosabb. Ezért 27-es körben a miniszterek kiemelten foglalkoztak ezzel a problémával.

A szombati találkozón emellett kitértek a tervezett intézkedéscsomag további elemeire is. Helyszíni források szerint immár egyértelműen kikerült a tárgyalt lehetőségek közül az a francia javaslat, hogy az unió jelenlegi pénzügyi stabilitási mechanizmusát (amely a nehéz helyzetbe került országok anyagi támogatására is használható) az Európai Központi Bank bevonásával pénzintézetté alakítsák.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×