eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kik lesznek az szja-változás nyertesei és vesztesei?

Az adójóváírás és a szuperbruttó egyidejű, 2012-es kivezetésével az államháztartás nagyjából nullszaldóval jön ki a játékból. A munkavállalók akkor nyernek, ha gyereket is nevelnek. Ha legalább kettőt, nem változik a bérük - legalábbis emiatt, ha egyet, kicsit csökken, ha viszont gyermektelenek, akkor jókorát bukhatnak.

Az adójóváírás és a szuperbruttó egyidejű kivezetésével a kormány számítása szerint az államháztartás nullszaldót ér el. Az egyik ugyanis 370 milliárdot visz el, a másik azonban nagyjából ennyit hoz - egyébként mindkét elem teljesen értelmetlen és felesleges, vagyis elvi síkon egyáltalán nem baj, ha megszabadul tőlük az állam.

Kérdés persze, ki hogyan jár ezzel a módosítással jövőre. A Napi Gazdaság gyors számítása alapján a kormány ezen a ponton roppant hű maradt a családbarát politikájához, a gyerekesek ugyanis a családi adókedvezménynek köszönhetően megússzák a bulit. Az adójóváírás maximális összege 12 100 forint, a szuperbruttó pedig a minimálbéren 3370 forinttal növeli az adóterhet. Vagyis alapesetben a minimálbéren, egyik oldalon bukni fog a munkavállaló 12 100 forintot az adójóváírás, s nyerni 3370 forintot a szuperbruttó megszűnésén. Ez azt jelenti, hogy a mostani 3750 forint szja helyett 12 480 forintot kell fizetnie, ami 8730 forint többletet jelent.

Más a helyzet, ha a munkavállaló gyereket is nevel. A családi adókedvezmény egy gyerek után tízezer, két gyerek után húszezer forint - három után gyerekenként 33, de ez már más dimenzió. Eddig ez annyiban éreztette hatását, hogy az elvileg fizetendő 3750 forintos adót lenullázta. Az adójóváírás kivezetésével 8730 forintos adót kell nullázni, ami szintén letudható egy gyerek segítségével.

Ebben a kalkulációban nem szerepel a munkavállalói járulék emelése és a sejtelmes baleseti adó. Előbbi 17,5-ről 18,5 százalékra növeli az egyéni járulék mértékét, utóbbiról viszont nem lehet tudni semmit. Azt sem, hogy a munkavállaló vagy a munkaadó fizeti, s azt sem, hogy az fix vagy százalékos mértékű lesz-e.

A fenti példában nem kalkuláltunk azzal, hogy a kormány jövőre mekkorát emel a minimálbéren. Korábbi ígérete szerint ugyanis a munkaadóknak kell majd vállalniuk béremelés formájában azt a költséget, ami garantálja, hogy senki se járjon rosszul a változással.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×