eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarország kevésbé vonzó a kockázatitőke-befektetőknek

Bizakodóak a kockázatitőke-befektetők a régióban. A legvonzóbb befektetési célpontok Lengyelországban, illetve Csehországban vannak - derül ki a Deloitte felméréséből. Seres Béla, a társaság vezető partnere elmondta: Magyarország kevésbé vonzó, aminek oka, hogy hiányoznak a gazdaságból a közepes méretű cégek.

Közép-Európa kockázatitőke-befektetői óvatosan bizakodóak, ami a Deloitte felmérése szerint egyrészt annak tudható be, hogy a megkérdezettek úgy vélik, a régióban egyre inkább élénkül a befektetési tevékenység, másrészt annak, hogy a kockázatitőke-befektetési tevékenység szempontjából aktív országokban, például Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában komolynak nevezhető gazdasági növekedés figyelhető meg - közölte a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere.

Seres Béla hangsúlyozta, hogy Magyarország kevésbé vonzó. Ennek oka, hogy a recesszió jobban megviselte a magyar cégeket, különösen a termelő és szolgáltató szektorban, de Magyarország a válság előtt sem számított annyira attraktív célpontnak a kockázatitőke-befektetők számára, mert kevesebb a középvállalat, mint a régió északi országaiban - fejtette ki.

A cég ügyvezető partnere szerint vannak arra mutató jelek, hogy egy olyan új korszak küszöbén állunk, amely meghozhatja a várt élénkülést a felvásárlások terén. Jelentősen megnőtt ugyanis azon kockázatitőke-befektetők száma, akik a következő néhány hónapban inkább befektetnének, mint eladnának, 77 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ideje nagy részét új befektetési lehetőségek felkutatására fordítja. Emellett a tranzakciók egy részének nagyságrendje is egy mérsékelten pozitív változás irányába mutat.

A lassú, de fokozatos gazdasági fellendülés a közép- és kelet-európai térség kockázatitőke-befektetőinek hangulatában és várakozásaiban is tükröződik: a válaszadók közül többen számítanak arra, hogy a gazdasági feltételek változatlanok maradnak, vagy enyhén javulnak, mint ahányan 2010 októberében.

A megkérdezettek 74 százaléka szerint a jövőben a Visegrádi Négyek országaiban - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - lesz a legtöbb befektetési lehetőség, és a gyáripar, valamint az élelmiszeripar lehet az a két terület, amely a leginkább vonzza az új forrásokat.

A korábbinál sokkal többen, a válaszadók 49 százaléka véli úgy, hogy a régiós befektetők körében a feltörekvő, valamint a középvállalkozások számíthatnak a legnagyobb érdeklődésre. 2010 októberében 74 százalékuk jósolta azt, hogy a piacvezető vállalatok biztonságosabb részvényei iránt lesz a legnagyobb a kereslet, most azonban úgy tűnik, hogy a befektetők jobban érdeklődnek a kockázatosabb, ugyanakkor ígéretesebb lehetőségek iránt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×