eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Továbbra is az export húzza az ipari termelést

Az ipari export tizenötödik hónapja tartó kétszámjegyű éves növekedése a belföldi értékesítés tavaly októbertől regisztrált visszaesése ellenére az ipari termelés 9,2 százalékos éves növekedését eredményezte márciusban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott részletes adataiból.

A kiigazítatlan index megegyezik a hónap elején közölt előzetes és a munkanaphatástól megtisztított adattal is. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés márciusban 3,6 százalékkal csökkent a februárihoz képest.

Az export értékesítés 14,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest de 2,1 százalékkal elmaradt a februári volumenétől, a belföldi értékesítés 2,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól és 1,0 százalékkal a februáritól.

A KSH közlése szerint az ipari kibocsátás márciusi, 9,2 százalékos, az előző havinál kisebb mértékű bővülésében bázishatás is érvényesül: 2010 első három hónapja közül márciusban volt a legmagasabb a termelés szintje.

Az idén márciusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 21,5 százalékkal nőtt 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 23,3, az új belföldi rendelések 10,9 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amihez hasonló 20 százalékot meghaladó keresletnövekedésre 2007 januárja óta nem volt példa. Az export rendelésállomány éves növekedése öt5ödik hónapoja gyorsul és márciusban 29,3 százalékos volt, a belföldi rendelpések azonban 2009 márciusa óta nem érik el az egy évvel korábbi szintet.

Az ipari export 2011 első három hónapjában 17,1, márciusban ennél kisebb mértékben, 14,5 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta.

Az év harmadik hónapjában a feldolgozóipar közel egynegyedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene átlag alatti mértékben, 10,8 százalékkal emelkedett. A másik hasonló súlyú alág, a járműgyártás kivitele 9,7 százalékkal volt magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A gép berendezések exportja viszont 63,3 százalékkal a tavaly márciusi magas bázishoz képest is.

Az ipar belföldi értékesítése január-márciusban 5,1, márciusban 2,9 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év harmadik hónapjában gyakorlatilag az előző év azonos időszakának szintjén maradtak.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 márciusában az energiaipar, villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás kibocsátása 0,9 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyi bázis szintjénél, elsősorban az előző évinél enyhébb időjárás hatására: az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2011 márciusában a 2010. márciusi átlagos középhőmérsékletnél 0,8 fokkal többet mértek.

Az idén márciusban a feldolgozóipar a feldolgozóipari termelés közel egyötödét adó járműgyártás volumene 9,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, ezen belül az alkatrészgyártásban nagyobb volt a növekedés, mint a közúti gépjármű gyártásában.

A KSH a növekedési ütem lassulását figyelte meg a második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában. Az alág kibocsátása csak kismértékben, 5,9 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti keresletcsökkenés következménye.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,8 százalékkal mérséklődött, nagyrészt az értékesítés kétharmadát kitevő belföldi eladások esése miatt.

A feldolgozóipari termelésből 9 százalékot képviselő gép, gépi berendezés gyártása több mint másfélszeresére emelkedett. Az alág kimagasló teljesítményét a rendelésmutatók is tükrözik.

Az év első három hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 6,5 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében, a tavaly ilyenkori 8,6 százalékos létszámcsökkenéssel szemben, 5,4 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Az első három hónapban az ipari termelés Magyarország minden régiójában nőtt a múlt év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést Észak-Magyarországon (16,7 százalék), a legkisebb a Dél-Alföldön (5 százalék) figyelt meg a KSH.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×