eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Elkészült a KSH jelentése a kiskereskedelem forgalmáról

A kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az előző hónaphoz képest lényegében változatlan maradt, mindössze 0,1 százalékkal mérséklődött májushoz képest a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Júniusban éves összehasonlításban 4,6 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, míg az első félévben 4,7 százalékkal volt alacsonyabb a bázisnál, ugyancsak naptárhatással korrigálva.

Májusban a kiskereskedelmi forgalom a naptárhatásoktól megtisztított adatok alapján 4,8 százalékkal csökkent 2009 májusához képest, míg az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Egy évvel korábban, 2009 júniusában 2,3 százalékkal esett vissza a forgalom, míg az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedett a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Az Európai Unió országaiban 0,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom júniusban az előző év júniusához képest, az eurózónában pedig 0,4 százalék volt a növekedés.

A magyarországi kiskereskedelmi forgalom értéke folyó áron júniusban elérte a 630,2 milliárd forintot, az év első hat hónapjában pedig 3.398 milliárd forint volt.

A kiskereskedelmi eladások közel fele, 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 13 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

A KSH a jelentésben megjegyzi, hogy a szokásoknak megfelelően felülvizsgálták a 2010 első negyedévi adatokat a pótlólag beérkezett, illetve javított adatok alapján. Az előzetesen publikálthoz képest a véglegesített negyedéves összesített kiskereskedelmi forgalom értéke számottevően nem változott, a tevékenységcsoportonkénti volumenindexek kismértékben elmozdultak.

Csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma: júniusban éves összehasonlításban a korrigált adatok szerint 3,2 százalékkal, az első hat hónapban 3,8 százalékkal volt kevesebb az előző év hasonló időszakához viszonyítva, míg az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődött.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek közül az élelmiszer jellegű vegyeskereskedések forgalma júniusban májushoz képest 0,3 százalékkal csökkent, míg májusban, havi összevetésben még 0,2 százalékkal emelkedett. Ezek az üzletek - hiper- és szupermarketek, vegyesboltok - júniusban a forgalom 90 százalékát adták. Az élelmiszer-, ital- és dohányárukat forgalmazó üzletek forgalma ugyanakkor egy hónap alatt 1,2 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer termékek kiskereskedelmi forgalma júniusban 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a 2009 júniusi forgalomnál, az első félévben 4,0 százalék volt a csökkenés mértéke, míg júniusban 0,1 százalékkal mérséklődött a korrigált adatok szerint.

Júniusban 5,5 százalékkal emelkedtek a textil-, ruházati és lábbeliüzletek, valamint 5,8 százalékkal az összes forgalomból kis súlyt képviselő illatszerüzletek és 6,8 százalékkal a csomagküldő hálózatok eladásai. A többi üzlettípusban mérséklődött a forgalom volumene. A legnagyobb mértékű, 10,5 százalékos visszaesés az iparcikk jellegű vegyes üzletekben és 10,4 százalékos csökkenés a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben mutatkozott.

A gépkocsi üzemanyagok eladása júniusban a naptárhatástól megtisztítva 8,1 százalékkal, az első félévben 9,3 százalékkal csökkent, míg az előző hónaphoz képest júniusban 1,3 százalékkal emelkedett.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai júniusban 10,5 százalékkal, az első félévben 26,2 százalékkal voltak alacsonyabbak mint az előző év hasonló időszakában.

A KSH szerint továbbra is Közép-Magyarország részaránya a legnagyobb, 38 százalék, míg a többi régió egyenként 8 és 12 százalék közötti arányban részesedett az országos kiskereskedelmi forgalomból. Az első negyedévben minden régióban csökkent a kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene, legkevésbé, 2,6 százalékkal a Dél-Alföldön, a legnagyobb mértékben, 6,1 százalékkal pedig a Nyugat Dunántúlon.

Hanganyag: Ternyák Edit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×