Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Juhász Miklós autonóm módon kíván eljárni a GVH elnökeként

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Juhász Miklós versenyhivatali elnökként ugyan úgy autonóm módon akar eljárni, miként azt bíróként tette, arról, hogy kinek a javaslatára merült fel a neve nem akar találgatni.

Juhász Miklós, akit a miniszterelnök múlt csütörtökön jelölt a november elején a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) megürülő elnöki posztra, az MTI-nek hétfőn elmondta: az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 1976-ban végzett, majd a Pesti Központi Kerületi Bíróságon lett fogalmazó. A vagyonjogi csoportban ítélkezett 1985-ig, közben 1983 tavaszától 1984 végéig a XVIII.-XIX. kerületi bíróság megbízott elnökhelyettese volt.

A bíróságtól 1985-ben megválva, az MD Vállalkozási és Kereskedelmi Kft. - egy magyar-nyugatnémet vegyesvállalat - jogtanácsosa lett. A fővárosi 1. számú ügyvédi munkaközösségben 1990-től tevékenykedett. Három évvel később két kollégájával kiváltak, majd 2001-től saját nevén tartott fenn ügyvédi irodát.

Mint az MTI-nek elmondta, képviselt ügyfelet versenyhivatali eljárásban, és tanácsadóként is részt vett ilyen ügyben. Egy dél-budai kerületet régóta képvisel közigazgatási eljárásokban, így a közigazgatási eljárás sem ismeretlen előtte. Mint elmondta, nem a versenyjog a fő területe, de a GVH elnökeként ugyan úgy autonóm módon fog eljárni, mint amikor bíróként dolgozott.

Juhász Miklós - a Complex Céginformáció adatai szerint - a Paksi Atomerőmű Zrt. felügyelő bizottsági tagja volt 2000 októberétől 2002 január végéig.

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-nek két alkalommal is volt felügyelőbizottsági tagja. Második alkalommal Simor Andrást váltotta ezen a poszton.

Még induló ügyvédként hozta létre a Conto 7 Szaktanácsadó és Vállalkozási Kft.-t. A jogi mellett vámügyintézési és könyvelési szolgáltatást kívántak nyújtani. Ez a cég 2001-ben végelszámolással megszűnt. A jegyzett tőkéje előbb 2 millió, majd 5 millió forint volt.

Családi cégként alakult a JMB Ingatlanhasznosító Kft., de - mint Juhász Miklós elmondta - 5-6 évvel ezelőtt eladták, egyetlen vagyona a korábbi ügyvédi irodájának helyet adó ingatlan volt, amelyet egy másik ügyvédi iroda vásárolt meg. A cég jegyzett tőkéje induláskor 50 millió forint volt.

A PIÓ-21 Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. az Ungár család tulajdonában áll, a jegyzett tőkéje kétmilliárd forint. Juhász Miklós felügyelőbizottsági tag volt a cégben, de mint az MTI-nek elmondta, a társaság jogi ügyeit intézte. A felügyelő bizottsági tagságban Nobilis Kristófot váltotta.

A végelszámolás alatt álló Selektronic Kft.-nek 1999 szeptemberétől 2001 novemberéig volt résztulajdonosa, egyebek mellett Ungár András mellett. Ezt a céget a Standard AG., a Skála-Coop és a Nokia alapította.

A Termindex Befektetési Holding Zrt.-t 1996-ban - mint az MTI-nek elmondta - megbízásból alapította Juhász Miklós. Társ-tulajdonosa 2002 áprilisig volt a társaságnak a Céginformáció szerint.