eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Devizahitelek átváltása: érvek és ellenérvek

Nem lehet a lakossági devizahiteleket forintra váltani - jelentette ki Csányi Sándor vasárnap este a Hír TV Kontraszt című műsorában. Az OTP elnök-vezérigazgatója mellett a leköszönő miniszterelnök és a Magyar Nemzeti Bank elnöke és sem támogatja a Fidesz javaslatát, Róna Péter közgazdász szerint azonban életképes az ötlet. Érvek és ellenérvek.

Nem lehet, és nem is érdemes a devizahiteleket forinthitelre váltani Csányi Sándor szerint. Az OTP elnök-vezérigazgatója vasárnap este a Hír TV Kontraszt című műsorában úgy nyilatkozott, hogy ha most valósítanák meg a Fidesz-kormány tervét, vagyis forintosítanák a devizahiteleket, akkor mintegy húsz százalékkal, vagyis 230 milliárd forinttal nőne meg a lakosság egy évi hiteltörlesztési terhe. A kamatkülönbözet miatt ugyanis jelentősen emelkedne a törlesztőrészlet.

Csányi Sándor szerint nem elsősorban a bankrendszer, hanem a kormányzat gazdaságpolitikája tehet arról, hogy a devizahitelesek nehéz helyzetbe kerültek. "A kormány ösztönözte a devizahitelt, rossz gazdaságpolitikát és költségvetési politikát folytatott, és harmadsorban meg kell említeni a monetáris politikát is" - mondta. Hozzátette, a bajba került adósokkal foglalkozni kell, és úgy vélte, ebben a kormány és a bankok együtt tudnak működni.

Forintra váltanák át a devizahiteleket


Matolcsy György, az Orbán-kormány leendő nemzetgazdasági minisztere másfél hete jelentette be, hogy olyan állami alap létrehozását tervezik, amely támogatná a devizahitelek forinthitelre váltását, méghozzá a jelenleginél kedvezőbb feltételek mellett.

A forintosítás - amely a leendő kormány szerint a mostani körülmények között a legnagyobb kiszámíthatóságot és biztonságot jelentené az ügyfeleknek - nem lenne kötelező, és egyelőre csak a lakáshitellel rendelkező, a törlesztőrészleteket nehezen fizető, vagy fizetni nem tudó adósok számára lenne elérhető. A leendő miniszter kifejtette: nem lehet egy országot talpra állítani úgy, hogy közben emberek százezrei veszíthetik el a fejük fölül a tetőt, később ugyanis jóval többe kerülne az államnak a segélyek és más szociális juttatások miatt a mostani nem segítés.

A Fidesz szóvivője később úgy nyilatkozott, hogy az árfolyam-különbözetből adódó költségeket közösen kellene vállalnia minden érintett félnek, így a bankoknak, az adósoknak és az államnak is. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy vannak tervek a megosztott tehervállalásról, ám részleteket nem közölt. Az eddigi ismeretek szerint például a svájci frankhiteleket a legtöbben 160 forintos árfolyamon vették fel, míg most körülbelül harminc forinttal drágább egy frank.

Támogatja, ám másképp képzeli el a devizahitelek forintosítását Róna Péter. A közgazdász több interjúban kiemelte: a megoldást az jelentené, ha az állami tulajdonú jelzálogbank venné át a pénzintézetektől a devizahiteles ügyfeleket úgy, hogy közben kölcsönüket forintalapúra cseréli. A hitelekért cserébe a Magyar Fejlesztési Bank saját maga által kibocsátott forintkötvényeket adna a bankoknak forintkamattal - vagyis az árfolyam- és kamattámogatás költségét a bankok állnák, amelyeknek vesztesége a diszkontáron átadott devizahitelekből és a kisebb kamatot fizető kötvényekből adódna össze. Róna Péter szerint ez a veszteség összességében nem haladná meg a hitelintézetek tavalyi nyereségének háromnegyedét.

Simor és Bajnai nem támogatja a javaslatot

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, valamint a leköszönő miniszterelnök ezzel szemben nem támogatja a devizahitelek forintosítását. Simor András szerint túl sokba kerülne a Fidesz terve, a devizaalapú jelzáloghitelek átlagos futamideje ugyanis tizenhárom év, vagyis átváltásuk sok százmilliárdos költséget jelentene. Az MNB elnöke több interjúban is kiemelte, hogy a döntés komoly rizikót jelent a forint árfolyamára is, hatására a forint-euró árfolyam még magasabbra ugorhat.

Hasonlóan érvelt a hitelek forintosítása ellen Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök is: vasárnap az M1 Szólás szabadsága című műsorában úgy nyilatkozott, a devizahitelek átváltása még a mostani, a korábbinál jobb gazdasági helyzetben is komoly teher lenne az államnak. Hozzátette, az új kormánynak olyan módon kell segítenie a lakosságot, hogy közben stabilan tartja a költségvetést és a forintot.

A Fidesz felvetésére az OTP-n kívül még egyetlen pénzintézet sem reagált érdemben: az MTI által megkeresett kereskedelmi bankok vezetői egyelőre a részletekre, a konkrét szabályokra várnak. A leendő kormány egyelőre a Bankszövetséget sem kereste meg a javaslattal.

Már 2009-ben felmerült az átváltás ötlete

A devizahitelek átváltása nem új ötlet: a Fidesz már 2009-ben javasolta az átváltást, ugyanebben az évben pedig a Pénzügyminisztérium (PM) is megvizsgálta, hogy mennyibe kerülne a devizaalapú kölcsönök forintosítása. A tárca több lehetséges verziót is felsorolt, köztük a magasabb kamattámogatást, illetve a nagyobb árfolyamkedvezményt - ez utóbbi egyszeri, 250-300 milliárd forintos költséget jelentene.

A minisztérium számára készített szakértői anyag a másik lehetőséggel, vagyis a kamattámogatással kapcsolatban leszögezte: ha a lakosság törlesztőrészleteinek emelkedését harminc százalékban maximalizálnák, a többletteher egynegyede továbbra is a hitelek felvevőire hárulna, míg az állam és a bank közösen évente körülbelül 200 milliárd forinttal szállna be a devizahitelesek megsegítésébe. Ez tizenöt éves futamidővel számolva összesen 3000 milliárd forintnyi többlettámogatást jelentene - a tervet a szocialista kormány végül elvetette. A devizahitelek átváltására egyébként most is van lehetőségük az ügyfeleknek, külön díj fizetése nélkül, ezt a lehetőséget azonban kevesen választják: a hitelközvetítők nem ajánlják a forintosítást, ez ugyanis a törlesztőrészlet növekedésével jár.

Még mindig túlsúlyban a devizahitel

Négyezer milliárd forint - ennyi a lakáshitel-állomány ma Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése szerint, a háztartások hitelállományának hetven százaléka ráadásul még ma is devizakölcsön. Az MNB március végi adatai szerint a lakossági devizaalapú, lakáscélú hitelek állománya 2510 milliárd, míg a szabad felhasználású, ám szintén devizaalapú kölcsönöké 2080 milliárd volt. Összesen 1,8 millió olyan hitel van, amelyet nem tudnak pontosan fizetni, körülbelül 700 ezer családnak pedig kilencven napon túli tartozása van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×